Curiozități legislative: Stai la casă și ai un câine în curte? Lanțul lui trebuie să aibă o lungime minimă

Curiozități legislative: Stai la casă și ai un câine în curte? Lanțul lui trebuie să aibă o lungime minimă

   Foto: Zooland.ro

Legislația în vigoare prevede limitarea mișcării câinilor ținuți în aer liber, măsură pentru care trebuie folosite anumite mijloace. Printre acestea se află și lanțul confecționat din zale metalice, care trebuie să aibă o lungime minimă, prevăzută în normele pentru aplicarea legii privind protecția animalelor.

Măsurile necesare în vederea asigurării condiţiilor de bunăstare şi protecţie a animalelor sunt incluse în Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor și normele sale de aplicare.

Astfel, potrivit Avocatnet.ro, deținătorii de animale trebuie să le asigure acestora, în funcție de nevoi, un adăpost corespunzător, hrană și apă, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție și asistență medicală.

Spre exemplu, cuștile utilizate pentru adăpostirea câinilor trebuie dimensionate în funcţie de talia animalului, oferindu-i acestuia posibilitatea de a sta în picioare şi de a se întoarce. Totodată, pentru câinii care sunt legaţi, zgarda trebuie să fie confecţionată dintr-un material care să nu fie dăunător sănătăţii animalului și să fie concepută astfel încât să nu existe riscul de strangulare.

În plus, legislația în vigoare stabilește și câteva mijloace ce trebuie folosite pentru limitarea mișcării câinilor ținuți în aer liber. În primul rând, este vorba despre un lanţ confecţionat din zale metalice, ce trebuie să aibă o lungime minimă de 2 m. Lanţul trebuie ancorat la punct fix sau pe un cablu metalic şi prevăzut la extremităţi cu dispozitive de tip "vârtej".

Tot în același scop, stăpânii trebuie să le asigure câinilor ținuți în curte un padoc împrejmuit, cu o suprafaţă minimă de șase ori mai mare decât cea a cuştii. Acesta trebuie împrejmuit astfel încât să nu permită evadarea câinilor.

Practic, acestea sunt singurele metode folosite pentru limitarea mişcărilor câinilor ţinuţi în aer liber, utilizarea altora fiind interzisă de Legea nr. 205/2004.

De altfel, de respectarea prevederilor actului normativ menționat sunt responsabile persoanele împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, din Ministerul Afacerilor Interne, precum şi din cadrul unităţilor aflate în subordinea acestora, mai scrie sursa citata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI