Corupție în masă la instituțiile de Mediu din Botoșani. La Garda de Mediu, doar șeful n-a fost inculpat

Corupție în masă la instituțiile de Mediu din Botoșani. La Garda de Mediu, doar șeful n-a fost inculpat

Doi comisari și un consilier de mediu au fost reținuți, iar alți trei comisari au fost puși sub control judiciar de către DNA Suceava, în urma perchezițiilor de miercuri.

Procurorii DNA Suceava au făcut publice date din dosarul ce vizează angajați ai Gărzii de Mediu Botoșani și ai Agenției de Mediu Botoșani, care luau șpagă pentru a trece cu vederea nereguli grave.

Practic, în afară de șeful Gărzii de Mediu Botoșani, ceilalți comisari sunt inculpați în acest dosar de corupție. În total, 17 persoane sunt cercetate de DNA, conform Adevărul.

Există dovezi că acești funcționari publici au încălcat în mod repetat legea, în contextul activităților de inspecție și control desfășurate în domeniul protecției mediului la diverși agenți economici și la primării sau chiar la activități de emitere a avizelor anuale dar și  în ceea ce privește îndeplinirea cerințelor legislației de mediu după controale.

Conform procurorilor, angajații celor două structuri ar fi omis să ateste în documentația de control întocmită, cu ocazia controalelor efectuate, toate faptele de încălcare a legislației de mediu ori  și nu ar fi aplicat sancțiunile legale care se impuneau.

De exemplu, aceștia nu ar fi aplicat sancțiunile corespunzătoare în cazul unor incendii de vegetație despre care cunoșteau că ar fi fost provocate intenționat, în aceeași manieră procedând și în cazul unor depozitări nelegale de deșeuri din construcții și demolări.

O parte din cei 6 funcționari cercetați în acest dosar de corupție ar fi permis accesul la informații care nu sunt destinate publicității, în sensul că ar fi informat agenții economici despre sesizările împotriva lor și despre controalele ce urmau să se deruleze.  

Pentru aceste servicii, funcționarii publici ar fi pretins de la persoanele favorizate sume de bani cuprinse între 300 și 2.000 lei, precum și alte foloase necuvenite – precum bunuri sau produse.

Comisarii de mediu sunt cercetați pentru: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenit.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la fraudele informatice și la „investițiile” online! Iată cum vă puteți proteja!

astăzi, 17:13
11

În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea  unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea &ic...

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
66

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
251

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...