Corupție în masă la instituțiile de Mediu din Botoșani. La Garda de Mediu, doar șeful n-a fost inculpat

Corupție în masă la instituțiile de Mediu din Botoșani. La Garda de Mediu, doar șeful n-a fost inculpat

Doi comisari și un consilier de mediu au fost reținuți, iar alți trei comisari au fost puși sub control judiciar de către DNA Suceava, în urma perchezițiilor de miercuri.

Procurorii DNA Suceava au făcut publice date din dosarul ce vizează angajați ai Gărzii de Mediu Botoșani și ai Agenției de Mediu Botoșani, care luau șpagă pentru a trece cu vederea nereguli grave.

Practic, în afară de șeful Gărzii de Mediu Botoșani, ceilalți comisari sunt inculpați în acest dosar de corupție. În total, 17 persoane sunt cercetate de DNA, conform Adevărul.

Există dovezi că acești funcționari publici au încălcat în mod repetat legea, în contextul activităților de inspecție și control desfășurate în domeniul protecției mediului la diverși agenți economici și la primării sau chiar la activități de emitere a avizelor anuale dar și  în ceea ce privește îndeplinirea cerințelor legislației de mediu după controale.

Conform procurorilor, angajații celor două structuri ar fi omis să ateste în documentația de control întocmită, cu ocazia controalelor efectuate, toate faptele de încălcare a legislației de mediu ori  și nu ar fi aplicat sancțiunile legale care se impuneau.

De exemplu, aceștia nu ar fi aplicat sancțiunile corespunzătoare în cazul unor incendii de vegetație despre care cunoșteau că ar fi fost provocate intenționat, în aceeași manieră procedând și în cazul unor depozitări nelegale de deșeuri din construcții și demolări.

O parte din cei 6 funcționari cercetați în acest dosar de corupție ar fi permis accesul la informații care nu sunt destinate publicității, în sensul că ar fi informat agenții economici despre sesizările împotriva lor și despre controalele ce urmau să se deruleze.  

Pentru aceste servicii, funcționarii publici ar fi pretins de la persoanele favorizate sume de bani cuprinse între 300 și 2.000 lei, precum și alte foloase necuvenite – precum bunuri sau produse.

Comisarii de mediu sunt cercetați pentru: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenit.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parc destinat persoanelor cu dizabilităţi, inaugurat la Iași de Ziua Copilului

Joi, 1 Iunie 2023
54

Primarul Mihai Chirica a inaugurat, joi, de Ziua Copilului, unul dintre cele mai mari spaţii de joacă din oraş şi din ţară destinat şi persoanelor cu dizabilităţi, acesta fiind amplasat &icir...

Botoşăneanul „uns” şef al Finanţelor la Iaşi l-a prins la avere pe preşedinte: şase case, la o leafă de aproape 10.000 lei pe lună

Joi, 1 Iunie 2023
213

De la două locuinţe (o casă şi un apartament) în anul 2015 şi economii în conturi de aproape 30.000 de euro tot atunci, botoşăneanul Doru Viorel Alupoaei, „uns” şef al ...

Ligia Deca amenință: „Dacă greva continuă, nu vom putea evita prelungirea anului școlar sau reprogramarea examenelor”

Joi, 1 Iunie 2023
106

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, avertizează că dacă profesorii continuă greva, nu vor mai putea fi evitate consecinţe, precum reprogramare de examene sau prelungirea anului şcolar.Ea a fos...