Consilier local condamnat pentru urzeli politice pe bani. A dat șpagă 1.500 de euro pentru a fi mâna dreaptă a primarului

Consilier local condamnat pentru urzeli politice pe bani. A dat șpagă 1.500 de euro pentru a fi mâna dreaptă a primarului

Un fost consilier local din comuna Tudora a fost condamnat de Tribunalul din Botoșani la trei ani închisoare, cu interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Alexandru Ilincuța a fost în mijlocul unor urzeli politice locale în legislatura 2012-2016, cerând bani pentru a-și susține un coleg de Consiliu Local la funcția de viceprimar al comunei.

Ilincuța a fost denunțat organelor judiciare chiar de către omul căruia îi promisese susținere politică, dar în schimbul unei sume de bani.

Toate aceste jocuri politice penale au început imediat după alegerile din 2012, pentru că în consiliul local al comunei Tudora nu exista o majoritate de voturi, ambele formațiuni politice, PSD și PNL, având un număr egal de consilieri. Viceprimarul unei localități se alege din rândul consilierilor prin vot în plen. La acel moment un anume Gheorghe Ț. își dorea să ocupe funcția de viceprimar al comunei Tudora, doar că șansele să și câștige majoritatea voturilor erau aproape nule dacă nu-l susținea și un coleg de consiliu din tabăra adversă.

Cei doi s-au întâlnit pentru negocieri pe teren neutru, la un local din Dolhasca, localitatea vecină. Atunci Ilincuța și-a pus votul la bătaie pentru suma de 4000-4500 de lei, doar că aspirantul la fotoliul de viceprimar nu a putut să-i ofere decât 2000 de lei, potrivit Ziare.com. În ședința de consiliu local, când s-a votat alegerea viceprimarului, consilierul mituit nu și-a onorat promisiunea, așa că Gheorghe Ț. nu a fost ales viceprimar. La scurtă vreme, aleșii local au organizat o nouă ședință pentru a-l alege pe numărul doi al comunei, astfel că negocierile au fost reluate. De data aceasta însă, omul al cărui vot conta pentru desemnarea viceprimarului a mărit tariful la 10.000 de lei. A primit însă doar 8.500 de lei. Mulțumit de afacerea făcută, Ilincuța și-a dat votul pentru omul care îl plătise, acesta din urmă fiind și ales în funcția dorită.

Câteva luni mai târziu însă tensiunile politice s-au ascuțit la Tudora, așa că Ilincuța a început să dea din nou telefoane să reia negocierile.

Deranjat de atitudinea colegului de consiliu local, viceprimarul a mers la poliție și a devoalat toată tărășenia. Pentru că a făcut denunț care s-a concretizat cu un dosar penal, viceprimarul a scăpat de acuzațiile de dare de mită. În schimb, consilierul local a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție. După opt ani de la comiterea faptei și trei ani de proces, consilierul local a fost condamant la închisoare cu suspendare, fiind trimis să muncească în folosul comunei la ”activităţi edilitar gospodăreşti”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Comuna Tudora din Botoșani are puțin peste 5.000 de locuitori, însă este săracă. Dintre cele 1845 de locuinţe, 703 sunt construite din lemn, 634 din chirpici şi numai 288 din cărămidă, potrivit site-ului oficial al comunei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Guvernul va discuta despre ordonanţa privind plafonarea preţului pentru lemnul de foc

astăzi, 09:08
70

Ordonanţa de urgenţă privind plafonarea la 500 de lei a preţului pentru un metru cub de lemn de foc va fi discutată în şedinţa de Guvern de miercuri.Potrivit documentului, se mai plaf...

Calendar Ortodox: Sf. Mc. Haritina; Sf. Cuv. Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu

astăzi, 08:21
43

Sfânta Haritina a trăit pe vremea lui Diocleţian (284-305) şi a comitelui Dometie. Rămasă orfană de tânără, a fost luată ca slujnică în casă de un om bun şi milostiv pe c...

Petre Daea anunță noi metode de combatere a grindinei: Va fi pionierat în România

Marţi, 4 Octombrie 2022
101

Combaterea grindinei şi a fenomenelor extreme va putea fi efectuată cu ajutorul aviaţiei, al unui sistem cu baloane lansate în nori, dar şi cu generatoarele de la sol, susţine ministrul agr...