Botoșăneni trimişi în judecată pentru livrări fictive de carcasă de bovine

Botoșăneni trimişi în judecată pentru livrări fictive de carcasă de bovine

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a unui număr de trei inculpaţi, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată şi în varianta agravată.

Cu privire la activitatea ilicită a inculpatei, s-a reţinut că, în perioada 01.12.2010 – 19.10.2020, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu sediul social în judeţul Botoşani, ajutată de mai mulţi inculpaţi, a înregistrat în contabilitate cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, utilizând un număr de 1.936 de facturi fiscale, în valoare de 122.092.745,38 (cu T.V.A. aferentă de 13.958.394 lei), emise în numele unui număr de 24 de entităţi juridice, cu sediile sociale în judeţul Galaţi ori administrate de persoane fizice domiciliate în judeţul Galaţi, care atestau scriptic derularea unor operaţiuni comerciale, respectiv livrări de carcasă de bovine, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 13.958.394 lei, reprezentând T.V.A. dedusă nelegal, scrie monitoruldegalati.ro.

În privinţa celui de-al doilea inculpat, s-a reţinut că, în perioada 01.12.2010 – 19.10.2020, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de şef serviciu aprovizionare şi desfacere în cadrul societăţii comerciale cu sediul social în judeţul Botoşani, împreună cu alţi inculpaţi, au ajutat pe o  inculpată, administrator al societăţii comerciale cu sediul social în judeţul Botoşani, să-şi deducă în mod nelegal T.V.A., în cuantum de 13.958.394 lei, urmare a înregistrării în contabilitate a unor cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale.

În privinţa celui de-al treilea inculpat, s-a reţinut că, împreună cu alţi inculpaţi, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 23.06.2011 – 19.10.2020, a ajutat una dintre persoanele inculpate menţionate anterior - administratorul societăţii comerciale cu sediul social în judeţul Botoşani, să-şi deducă în mod nelegal T.V.A., în cuantum de 12.294.278 lei, urmare a înregistrării în contabilitate a unor cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale.

În cursul urmăririi penale, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi, mandatată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 13.958.394 lei, reprezentând T.V.A. dedusă nelegal de societatea comercială cu sediul social în judeţul Botoşani.

În vederea recuperării prejudiciului, pe parcursul urmăririi penale au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute în coproprietate de către inculpaţi, precum şi asupra unor bunuri imobile deţinute în proprietate de către partea responsabilă civilmente (societatea comercială cu sediul social în judeţul Botoşani).

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului Galaţi – Secţia penală, pentru judecarea cauzei, încheie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(A) INFORMARE din partea Primăriei comunei Mihai Eminescu

astăzi, 16:56
8

1. Primăria comunei Mihai Eminescu vă aduce la cunoștință că, în conformitate cu prevederile Ordinul  Prefectului Județului Botoșani nr. 200/19.03.2024 și ale HCL -ului nr. 49/26.0...

Elevii dintr-un oraș din Botoșani și-au dat „întâlnire” cu jandarmii!

astăzi, 15:54
42

Elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir" din Darabani au participat, marți dimineață, la o activitate preventivă desfășurată de jandarmii botoșăneni.Discuțiile cu liceenii s-au...

Candidații pentru funcțiile de primar și consilieri locali în comuna Mihai Eminescu și-au depus candidaturile!

astăzi, 15:31
174

Verginel Gireadă, candidatul din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pentru funcția de primar al comunei Mihai Eminescu, și-a depus candidatura la Biroul Electoral de ...