Botoşăneni trimişi în faţa judecătorilor pentru acuzaţii de evaziune fiscală

Doi oameni de afaceri botoşăneni vor ajunge în faţa judecătorilor de la Tribunalul Botoşani pentru a explica motivele pentru care au "omis" să evidenţieze în documentele contabile facturi fiscale şi veniturile realizate din unele servicii prestate.

Un prejudiciu de peste 100.000 de lei a creat statului un om de afaceri din judeţul Botoşani, pentru că nu a înregistrat în documente facturi fiscale. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri Vasile Aparaschivei din Coţuşca, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2012-2015, în calitate de administrator al S.C. Universal CETI S.R.L., afaceristul nu a înregistrat în evidenţa contabilă 58 de facturi fiscale de achiziţie a cantităţii de 239.250 kg făină, în valoare de 332.049,91 lei precum şi a veniturilor realizate din producţia şi comercializarea pâinii produse, respectiv 311.930 kg, în valoare totală de 766.029,99 lei. Prin aceste „omisiuni”, bărbatul a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum total de 101.698,50 lei, reprezentând: taxă pe valoare adăugată 68.721,55 lei, impozit pe profit 14.985,36 lei şi impozit pe venitul microîntreprinderilor 17.991,59 lei.

Societatea Universal CETI s-a constituit parte civilă în proces, prin lichidatorul său judiciar, alături de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Într-un caz similar, Constantin Mărica din Tudora a fost trimis în judecată pentru aceeaşi infracţiune. Anchetatorii au reţinut că în perioada 2011-august 2015, în calitate de reprezentant legal al P.F.A. Marica Gh. Constantin, tudoreanul nu a înregistrat în evidenţa contabilă în partidă simplă veniturile realizate din serviciile prestate către unitatea administrativ- teritorială Tudora, sustrăgându-se de la plata impozitului pe venit, faptă prin care a cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu în sumă totală de 12.341,60 lei. În acest caz, doar ANAF s-a constituit parte civilă.

Procurorii subliniază însă că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Spune-ne opinia ta