Doi bărbați de 40 și 45 de ani din Botoșani au fost declarați nevinovați într-un dosar în care au fost trimiși în judecată pentru că „au organizat, împreună, jocuri de noroc de tip poker, pentru care au perceput o taxă de participare şi un procent din câştiguri”. Celor doi le-a fost realizat și un flagrant, dar asta nu a fost suficient pentru judecător.
Dosarul penal care vizează infracțiuni în domeniul jocurilor de noroc a fost deschis prin sesizare din oficiu, în urma unor informații primite de la polițiști de la un martor. Concret, polițiștii au primit informația că începând cu luna ianuarie 2017, într-o încăpere a unui local din Botoșani sunt organizate jocuri de noroc tip poker şi rummy, fără licenţă sau autorizaţie în acest sens.
Telefonul celui care organiza partidele de poker a fost pus sub ascultare, descoperindu-se astfel cum era organizat jocul. Practic, partidele erau organizate după principiul meciurilor de fotbal între prieteni, participanții fiind anunțați de organizator care este ora de începere și cine sunt participanții. „Ora 20:00, rog confirmarea”, este unul dintre mesajele trimise jucătorilor, potrivit Ziare.com.
În 7 decembrie 2017, polițiștii au organizat flagrantul. Polițiștii, însoțiți de un oficial al Oficiului pentru Jocuri de Noroc, au găsit la masa de poker nouă persoane și pe cei doi organizatori: unul asigura buna desfăşurare a jocului, iar al doilea era dealer, împărţind cărţile de joc şi jetoanele.
Jucătorii de poker, martori în dosar, au declarat că de organizarea partidelor se ocupa unul dintre cei doi bărbați trimiși în judecată. Martorii au declarat că erau anunţaţi cu privire la data şi ora la care urma să aibă loc jocul de poker, de către unul dintre cei doi organizatori, care comunica și taxa de participare, care era de 200 lei, prin expresia „200 buy-in şi 2/4 blind”.
Martorii au mai declarat că cel care se ocupa de perceperea taxei nu participa la jocul de poker, acesta având rolul de a asigura buna desfăşurare a partidei, „prin aceea de a nu permite altor persoane străine să intervină”.
Judecătoria Botoșani, unde s-a judecat dosarul în primă instanță, a dispus achitarea celor doi bărbați pe motiv că faptele lor nu îndeplinesc toate condițiile cerute de lege pentru a fi considerate infracțiune.
Concret, judecătorul susține că nu s-a făcut dovada că inculpaţii ar fi oferit public un potenţial câştig. „Prin „oferirea publică” trebuie să se înţeleagă o ofertă făcută oricărei persoane, publicului în general, iar această ofertă trebuie făcută în aşa fel încât să ajungă la cunoştinţă publică, adică orice persoană să ştie de oferta inculpaţilor şi să poată participa la jocul de noroc. În speţa de faţă este de observat că oferta de a juca jocuri de noroc nu a fost niciodată publică. Chiar organele de urmărire penală au reţinut că inculpaţii contactau telefonic anumite persoane, care, de regulă, erau aceleaşi, fiind, deci, vorba de un cerc de cunoştinţe, iar nu persoane străine”, se arată în sentința Judecătoriei Botoșani, arată sursa citată.
Judecătorul a mai arătat că, pentru ca o persoana fizică să fie pusă sub acuzare, trebuie să se comporte ca o firmă din domeniu, să realizeze acţiunea respectivă în mod sistematic, adică într-un număr suficient de acte care să o releve ca o îndeletnicire cu caracter profesional.