Achitată definitiv pentru o crimă comisă în legitimă apărare

Achitată definitiv pentru o crimă comisă în legitimă apărare

O femeie în vârstă de 45 de ani, din comuna Lunca, din județul Botoșani, a fost achitată definitiv de o crimă comisă în legitimă apărare. Ea și-a înjunghiat soțul în zona organelor genitale, anul trecut, bărbatul decedând ulterior din cauza hemoragiei suferite.

Sentința prin care botoșăneanca este absolvită de vină, a fost emisă în luna mai a acestui an, de Tribunalul din Botoșani. Instanța refuzase inclusiv arestarea preventivă a femeii, măsură propusă de Parchet, sub aspectul comiterii infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

Decizia completului se justifică printr-o serie de prevederi ale Codului Penal, conform cărora orice acțiune de vătămare săvârșită în scopul apărării unor drepturi și prevenirii unor pierderi materiale este legitimă. Întrucât femeia fusese agresată în mai multe rânduri, iar lovitura penetrantă a fost efectuată în timpul unei încăierări între cei doi, anchetatorii au stabilit că gestul a fost făcut pentru ca acuzata să-și salveze propria viață.

Parchetul și sora victimei au contestat hotărârea Tribunalului la Curtea de Apel din Suceava, care a preluat dosarul în luna mai a acestui an. După mai multe amânări, instanța din urmă a respins cele două contestații, pe care le-a declarat nefondate.

„În baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. d Cod procedură penală şi art. 19 alin. 1, 2 Cod penal achită pe inculpata Hemen Mariana – pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie sub forma lovirilor sau vătămărilor cauzatoare de moarte, prev. de art. 199 rap. la art. 195 Cod penal. În baza art. 241 alin, 1 lit. b Cod procedură penală constată încetată de drept măsura preventivă a controlului judiciar, dispusă prin încheierea nr. 32 din 11 iunie 2019 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Botoşani. Obligă pe inculpata Hemen Mariana să plătească părţii civile Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani suma de 542,20 lei. În baza art. 112 alin. 1 lit. b Cod penal dispune confiscarea cuţitului folosit la săvârşirea faptei, aflat în coletul nr. 1 ataşat la dosar. Obligă pe inculpata Hemen Mariana să plătească statului suma de 2.200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare”, este sentința menținută definitiv de Curtea de Apel din Suceava.

De asemenea, intimata este eliberată de controlul judiciar, însă obligată să plătească încă 200 de lei pentru procesul derulat de curte.

 

Spune-ne opinia ta