Dosarul de mare corupție instrumentat de DNA Suceava scoate la iveală metehnele de neoprit din sistemul public de sănătate din România și arată cum persoane neprofesioniste și nepregătite acced pe posturi ce implică stabilirea de diagnostice și tratarea oamenilor bolnavi.
Astfel, potrivit datelor din dosarul care se află la Tribunalul Suceava, managera Monica Adăscăliței, ar fi început comiterea faptelor de mare corupție imediat de la instalarea sa ca manager interimar la SJU Botoșani.
Reamintim faptul că Monica Adăscăliței se află în arest la domiciliu pentru 30 de zile, fiind cercetată pentru trafic de influență și mită.
Era loc pentru orice „plătitor” la SJU Botoșani
În dosarul aflat la Tribunalul Suceava se arată că una dintre candidatele pentru posturile libere din SJU Botoșani i-ar fi dat nașei sale suma de 10.000 de lei, echivalentul a 2.000 de euro, atât cât i-a cerut aceasta, spunându-i că va da mai departe suma de bani unui funcționar din cadrul Spitalului Județean Botoșani cu care va discuta pentru a interveni în favoarea sa, în scopul obținerii încheierii unui contract de prestări servicii de asistent medical generalist, sens în care ruda candidatei a invocat numele managerului spitalului, Monica Adăscăliței.
Astfel, aceasta a povestit în fața anchetatorilor DNA Suceava, că în perioada 2017 – 2020, a urmat cursurile Școlii Postliceale Enescu Longinus, după care în anul 2022 s-a angajat la un cabinet stomatologic din Botoșani, unde prietenul său lucrează ca tehnician dentar, lucrând până în decembrie 2022, când din cauza unor probleme de sănătate a renunțat la acel loc de muncă, scrie publicația știripesurse.ro.
Întrucât dorea să învețe meseria de asistent medical, în luna iunie 2023, a decis să se înscrie la voluntariat în Spitalul Județean Botoșani, sens în care a depus o cerere de voluntariat, pe Secția UPU.
Despre intențiile sale, a discutat atât cu familia și cu prietenul ei, cât și cu nana ei, cu care vorbea cel mai des, pe telefon, pe whatsapp.
În cadrul discuțiilor purtate în perioada voluntariatului, femeia s-a consultat cu nana ei despre șansele de a se angaja ca asistent medical la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani având în vedere că în cursul anului 2023 a fost emisă o ordonanță de urgența a Guvernului prin care s-au blocat angajările în spitale pentru o perioadă.
Nana fetei i-a spus că o să se intereseze și o să revină cu un răspuns. Ulterior, femeia i-a spus acesteia să-și depună documentele pentru înregistrarea unui PFA, la ANAF Botoșani, având ca obiect prestări servicii de asistent medical generalist, spunându-i că deține informații că vor fi făcute angajări la Spitalul Județean Botoșani în baza unor contracte de prestări servicii.
Garanții de angajare de la nașa mare...
Nașa fetei i-a spus acesteia, în același context, că a aflat despre acele informații de la managera SJU Botoșani, pe care a invocat că o cunoștea, rezultând din discuțiile purtate cu nana ei, că era prietenă cu Adăscăliței.
De asemenea, i-a spus fetei interesate că persoana care o va putea ajuta să încheie un contract de prestări servicii la Spitalul Județean Botoșani era managerul Adăscăliței, cu care a asigurat-o că a vorbit despre ea.
Martora T. Diana-Ștefania i-a povestit prietenului său despre intențiile sale și a obținut de la el suma de 7.000 de lei, iar de la sora ei a obținut diferența de 3.000 de lei până la 10.000 de lei.
Zis și făcut. Din 1 noiembrie 2023 fata a încheiat un contract de prestări servicii cu Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani.
Blândețea instanței
Fosta șefă a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, Monica Adăscăliței, reținută de procurorii DNA Suceava pentru luare de mită, a fost plasată în arest la domiciliu de un judecător de la Tribunalul Suceava, după ce DNA a cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile cu scopul de a proteja unele probe ulterioare.
Concret, DNA a cerut arestarea preventivă a femeii pentru a nu exista riscul ca, prin prisma funcției deținute, să influențeze unele probe precum unii martori, inculpați sau chiar unele documente existente la nivelul unității medicale.
După soluția dată de instanța de judecată, aceea a arestului la domiciliu pentru 30 de zile, ambele părți implicate în dosar, adică procurorii DNA și Monica Adăscăliței, au contestat decizia magistraților.
În cursul zilei de luni, 25 martie, judecătorii din Suceava au respins cererea procurorilor DNA, dar au acceptat-o pe cea a medicului Monica Adăscăliței. După noua hotărâre a judecătorilor a fost schimbată doar adresa unde fostul manager va sta în arest.