Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Gelu Graur, botoșăneanul cunoscut de pe scenele muzicale și, de curând, și de pe platformele politice ale administrației locale, a vorbit în cadrul emisiunii Invitatul de la Știri despre o altă pasiune veche: viața pe două roți.

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

 Gelu Graur  

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin permisul legal pentru a conduce motociclete. Însă un permis de conducere conferă, în viziunea lui Gelu Graur, doar dreptul de a conduce. ”Asta nu înseamnă că și știi să conduci! Experiența pe două roți se capătă în timp și doar cu kilometrii pe care îi parcurgi”.

Este legislația actuală prea permisivă, având în vedere numărul mare de evenimente rutiere în care sunt implicați motocicliștii? ”Motociclistul care aceleași reguli de rulare precum un conducător de autovehicul cu patru roți. Doar legile fizicii sunt diferite, doar modalitatea în care poți redresa vehiculul, doar problemele care pot apărea sau doar lipsa de protecție – asta face diferența. Dar mai avem și problema infrastructurii…”, a spus Gelu Graur în cadrul emisiunii moderată de Alina Șopu.



Gelu Graur a vorbit și despre teribilismul motocicliștilor, care deseori conduce către tragedii pe șosele. Dar și despre comportamentul unor șoferi care, atunci când observă în trafic o motocicletă, manifestă aversiune sau, dimpotrivă, devin cooperanți.

”Am o mare rugăminte față de conducătorii pe patru roți, să nu uite că noi, chiar dacă vrem să frânăm, motocicleta nu frânează la fel ca o mașină. Noi trebuie să mergem mai preventiv, iar șoferii să înțeleagă, să știe că nu avem nicio intenție de a face rău”.

Este adevărat, admite Gelu Graur, că sunt multe situații în care motocicliștii deranjează în trafic, punând acest aspect pe seama teribilismului sau a tinereții. De partea cealaltă, și conducătorii auto de pe patru roți acumulează o serie de frustrări cu privire la motocicliști…

”Motociclistul, ca să supraviețuiască la 38 de grade în trafic, are nevoie de deplasare. Rog șoferii să nu acuze motocicliștii că vor să meargă un pic mai în față sau mai repede. Nu încercăm să deranjăm pe nimeni. Da, de multe ori motocicliștii șicanează în trafic, dar și șoferii mai fac asta. Și punem etichete prea ușor: ”motocicliștii sunt donatori de organe”, ”femeile nu știu să conducă”! Cele mai multe accidente sunt cu motocicliști tineri și cu motociclete de viteză”, a spus Gelu Graur.

Este adevărat că, indiferent a cui este vina în trafic, de cele mai multe ori motocicliștii sunt cei mai vulnerabili.

”Chiar dacă e vina celui pe patru roți, tu ești rănit, tu mori. Legea bunului simț trebuie să primeze în fața legilor rutiere”, a atenționat Gelu Graur.

”Asfalt uscat, bucurați-vă de condusul pe două roți! Și pentru cei care se deplasează pe patru roți: motociclistul nu încearcă să concureze cu nimeni”, este mesajul lui Gelu Graur.  

Despre alte subiecte legate de legislație, de viața pe două roți, despre viața de motociclist la volanul unei mașini, dar și despre multe alte aspecte pe care le presupune pasiunea pe două roți, aflați din emisiunea Invitatul de la Știri, cu Gelu Graur.

Moderator: Alina Șopu

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...