Hoţii acţionează în special la ponturi şi vizaţi sunt oameni de afaceri, funcţionari cu funcţii de conducere, dar şi biserici sau bănci. Cele mai multe furturi au fost reclamate în ultima perioadă în zona Flămânzi, Frumuşica şi Copălău. Printre cele mai mari pagube au fost la un om de afaceri ce a pierdut 90.000 de lei, bani pe care îi ţinea în casă.
"Este jale. Ţi-e teamă să şi dormi în casă. Socrii mei au fost prădaţi înainte de sărbători şi acum nu mai dorm noaptea", a spus un bărbat din oraşul Flămânzi.
Cea mai mare pagubă, însă din fericire recuperată, a fost la o femeie de afaceri din municipiul Botoşani, de unde hoţii au plecat cu bijuterii şi bani în valoare totală de 60.000 de euro.
În acel caz a fost vorba despre o bandă de hoţi din Iaşi cu legături în clanul Cordunenilor. Poliţiştii au reuşit să îi prindă la câteva zile de la comiterea faptei şi au recuperat prejudiciul.
Din casa unui fost fost poliţist, şef serviciu în cadrul IPJ, hoţii au plecat cu bunuri şi bani în valoare de 2.000 de lei.
De asemenea şi Protopopiatul din Săveni a fost călcat de hoţi între Crăciun şi Anul Nou. Hoţii au plecat cu tot cu seiful din secretariat în care se aflau 5.000 de lei şi mai multe documente.
La sfârşitul anului trecut doi bărbaţi au încercat să spargă sediul Băncii Răscoala din comuna Suliţa. Au tăiat alimentarea cu energie electrică a imobilului pentru a dezactiva alarma şi au pătruns în sediu încercând să ia seiful, însă nu au reuşit.
Numărul mare de furturi este pus şi pe seama eliberării condiţionate, în baza recursului compensatoriu, a zeci de deţinuţi din Penitenciarele din zonă. Specialiştii spun că rata de recidivă a celor eliberaţi ajunge la aproape 80%.
Reprezentanţii IPJ au menţionat că vor prezenta la şedinţa de bilanţ evoluţia şi cazurile de furt pe care le au în lucru.