Joi seară, un incendiu de vegetație uscată, produs pe raza satului Mateieni, comuna Dimăcheni, a oprit circulația feroviară pe ruta Dorohoi – Iași, anunță Dorina Lupu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani.
Potrivit pompierilor botoșăneni, incendierea vegetației uscate poate pune în pericol viața oamenilor, poate distruge habitatul unor animale, poate afecta gospodăriile, locuințele, rețelele de electricitate sau pădurile.
Vântul a contribuit la propagarea flăcărilor pe o suprafață de aproximativ zece hectare.
Alte două astfel de incendii s-au produs la Manolești Deal, din comuna Mihai Eminescu, și Borosoaia, din comuna Plugari. Acolo au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri din Botoșani și Punctului de Lucru Flămânzi.
„Reamintim faptul că, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă”, anunță Dorina Lupu.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, ISU Botoșani face apel la cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
- ️desfășurarea arderii numai pe timp de zi și în condiții meteorologice fără vânt;
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după terminarea activității;
- colectarea vegetației uscate și a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- se interzice acoperirea focarelor cu pământ.