Sute de muniții distruse într-o operațiune pirotehnică, la Copălău (video)

Sute de muniții distruse într-o operațiune pirotehnică, la Copălău (video)

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani a desfășurat, marți, în poligonul militar din Copălău, o ședință de distrugere a munițiilor rămase neexplodate, descoperite în teritoriu, transmite purtătorul de cuvânt al instituției, Dorina Lupu.

Potrivit sursei citate, operațiunea a fost executată de echipa de pirotehnicieni a inspectoratului, condusă de locotenentul Grădinaru Bogdan. Personalul specializat a distrus 461 de munții și elemente de muniție: 5 proiectile explozive de diferite calibre, 5 proiectile perforante de diferite calibre, 6 bombe de aruncător de diferite calibre, 12 grenade de mână defensive și ofensive, 433 de cartușe de diferite calibre, tuburi, focoase, carcase de proiectile. Pentru distrugere au fost folosite patru kilograme exploziv echivalent.

„Muniția a fost descoperită, în special, pe terenuri proprietate privată din mediul rural, pe timpul executării unor lucrări gospodărești, în ultimii doi ani. Pirotehnicienii botoșăneni reamintesc cetățenilor că, în cazul în care descoperă muniție rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite, să nu încerce să demonteze componentele muniției sau să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi și să anunțe ISU sau Poliția prin numărul unic de urgență 112 pentru a interveni în vederea ridicării și neutralizării acestor elemente”, a arătat Dorina Lupu.

Măsurile de siguranță au fost asigurate de Inspectoratul Județean de Jandarmi. 

 





 

 

Spune-ne opinia ta