În perioada 15 martie – 17 mai a.c., Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat acţiuni desfășurate la nivel naţional pentru verificarea respectării prevederilor legale de către agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor.
Polițiștii au acționat în municipiul București și în județele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timiş, Tulcea și Vaslui.
Astfel, poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanțe periculoase, cu sprijinul unităţilor fitosanitare, al Gărzii de Mediu şi al inspectoratelor teritoriale de muncă, au efectuat verificări şi controale la 780 de agenţi economici care efectuează operaţiuni cu acest tip de produse.
În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 129 de infracţiuni, dintre care 104 prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 18 prevăzute de Codul Penal și 7 la Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor. Pentru comiterea acestor fapte, poliţiştii cercetează 109 persoane.
De asemenea, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 65 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 107.480 de lei.
Ca măsură complementară, poliţiştii au indisponibilizat în vederea confiscării 36.059 de kilograme şi 6.568 de litri de produse de protecţie a plantelor.
La data de 8 mai a.c., în urma unor verificări efectuate, polițiștii din Galați au descoperit în magazia unei societăți comerciale 322 de litri de produse de protecție a plantelor cu termenul de valabilitate expirat, devenite deşeuri, pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare.
De asemenea, în momentul controlului, au fost identificate 10.000 de kilograme de azotat de amoniu care erau depozitate în condiții improprii, pe sol.
În cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase devenite deșeuri și nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase, precum și pentru nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și a produselor de protecția plantelor numai ambalate și în locuri protejate.