Seară de foc în județ. Bunuri de peste 250.000 de lei salvate de către pompierii botoșăneni

Pompierii botoșăneni au intervenit, în seara zilei de marți, 18 februarie a.c., pentru stingerea a cinci incendii izbucnite, în mai puțin de trei ore, pe raza localităților Ionășeni, în comuna Trușești, Socrujeni, în comuna Gorbănești, Strahotin, în comuna Dângeni, Bodeasa, în orașul Săveni, și Botoșani.

Potrivit ofițerului Dorina Lupu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani, la Ionășeni, Socrujeni și Bodeasa a ars vegetația uscată de pe circa 75 de hectare, în timp ce la Strahotin flăcările au distrus bunurile dintr-o locuință, iar la Botoșani a ars doar funinginea din coșul de evacuare a fumului.

 

Cauzele probabile care au generat evenimentele cu foc au fost: foc deschis în spații deschise, coș de fum necurățat de funingine și mijloc de încălzire supraîncălzit, lăsat nesupravegheat”, precizează Dorina Lupu.

Pentru stingerea celor cinci incendii au intervenit, în total, 35 pompieri militari și  voluntari. În urma celor trei incendii de vegetație uscată nu s-au înregistrat pagube materiale.

Flăcările au distrus bunuri materiale în valoare de circa 10.000 de lei, dar s-au salvat şi protejat de foc bunuri materiale în valoare de 250.000 lei.

Pentru prevenirea acestor incendiilor de vegetație uscată, ISU Botoşani reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

- obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;

- obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

- informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

- realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.

„Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii”, adaugă reprezentanta instituției.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben de instabilitate atmosferică în patru localități din Botoșani!

astăzi, 18:31

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru o parte din județul Botoșani, valabilă, astăzi, până la ora 19...

O mamă din Botoșani își strigă neputința. Ea bolnavă, luptă pentru fiul diagnosticat cu tumoare pe creier! (Foto)

astăzi, 17:30

O mamă singură, din Botoșani, bolnavă, luptă pentru fiul ei diagnosticat cu tumoare pe creier. Femeia are nevoie de ajutorul și sprijinul semenilor pentru a putea izbuti din această crânc...

Meteorologii au anunţat cum va fi vremea în august, surprize mari în ultima lună de vară!

astăzi, 16:54

Luna august este de obicei perioada în care românii se bucură de concedii, escapade la munte sau vacanțe la mare. Totuși, anul 2025 vine cu o vreme imprevizibilă, cu diferențe majore ...