Săptămâna trecută, pompierii botoşăneni au avut 171 misiuni de protecţie a vieţii, mediului şi valorilor materiale, ceea ce înseamnă, în medie, 24 intervenții pe zi.
Astfel, s-a acționat pentru: stingerea a 20 incendii ( 11 de vegetație uscată), acordarea primului ajutor calificat pentru un număr de 113 persoane, precum și în alte situații de urgență (deblocare uși, transport persoane supraponderale, căutare persoană dispărută etc.).
Totodată, s-au desfășurat 29 de activităţi de recunoaştere în teren pe timpul verificării funcționării mijloacelor de alarmare publică.
Pe timpul intervenţiilor au fost salvate/asistate 113 persoane.
20 incendii într-o singură săptămână
Săptămâna trecută, pompierii botoșăneni au fost solicitați și au intervenit pentru stingerea a 20 incendii ( 11 de vegetație uscată) produse pe raza localităților: Călinești (oraș Bucecea), Cătămărăști Vale (comuna Mihai Eminescu), Ibănești, Flămânzi, Botoșani, Trușești, Băiceni (comuna Curtești), Gorbănești, Blândești, Vlădeni, Hudești, Hulub (Dângeni) și Dorohoi.
Cauzele probabile care au generat evenimentele cu foc au fost: foc deschis în spații deschise, coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile sau necurățat de funingine, folosirea intenționată a sursei de aprindere și scurtcircuit electric.
Pentru stingerea incendiilor și înlăturarea efectelor au intervenit, în total, 164 pompieri militari și voluntari.
Valoarea pagubelor a fost estimată la circa 35.000 de lei. S-au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de circa 3.000.000 de lei.
Evenimentele cu foc puteau fi prevenite dacă proprietarii caselor și-ar fi verificat, reparat, izolat termic și curăţat periodic coşurilor de evacuare a fumului.
„Incendiile de vegetație uscată nu s-ar fi produs dacă se respectau regulile şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale”, precizează reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență.