Săptămâna prevenirii criminalităţii - Polițiștii botoșăneni i-au învățat pe săteni cum să se apere de hoți!

Săptămâna prevenirii criminalităţii - Polițiștii botoșăneni i-au învățat pe săteni cum să se apere de hoți!
În perioada 21-25 mai 2018, poliţiştii botoşăneni derulează Săptămâna prevenirii criminalităţii, acţiune ce vizează sensibilizarea cetăţenilor în legătură cu importanţa prevenirii criminalităţii, necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie şi consecinţele asociate comiterii de infracţiuni.

În data de 23 mai a.c. , poliţişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei din cadrul Secției de Poliție Rurale nr. 9 Vlăsinești au desfăşurat activităţi preventive pe raza comunelor arondate, accentul punându-se în special pe promovarea unor măsuri de protecţie a locuinţei şi a bunurilor aflate în gospodărie.

Discuţiile poliţiştilor cu cetăţenii au vizat transmiterea unor sfaturi utile în situaţia în care aceştia din urmă sunt abordați de către “voiajori” - persoane care doresc să le vândă anumite lucruri sau să cumpere diverse bunuri de la ei. Cetățenii au fost informați că eventuala tranzacție poate constitui punctul de plecare a unei infracțiuni, “comercianții” putându-se transfoma în autorii unor furturi din locuințe sau tâlhării. Polițiștii au discutat în special cu persoanele in vârstă, care locuiesc singure, în zone relativ izolate și care constituie grupul țintă al “voiajorilor”.

Poliţiştii au distribuit materiale informative realizate în cadrul Programului local de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului, derulat în parteneriat cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică – Consiliul Judeţean Botoşani.

Acţiuni similare au avut loc la nivelul întregului judeţ.
 

RECOMANDĂRI

Pentru evitarea furturilor din locuinţe în această perioadă, poliţiştii vă recomandă: 

 
-Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să vă prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie! 
-Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului! 
-Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă! 
-Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziţionat! 
-Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. -Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care aveţi încredere, care pot să vină zilnic să vă ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită! 
-Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineţi în casă bunuri de valoare! 
-Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! 
-Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate! 
-Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. 
-Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor! 
-Când părăsiţi locuinţa pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune!
 
Dacă situaţia o impune, nu ezitaţi să apelaţi 112 – apelul unic de urgenţă !
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O femeie a murit după ce a luat o supradoză de medicamente

astăzi, 11:02
191

O femeie de 59 de ani a fost găsită în comă după ce a înghițit o supradoză de medicamente. Incidentul a avut loc în comuna Vlăsinești, la finalul săptămânii trecute. ...

Smart Energy, un nou concurs online lansat de E.ON pentru elevii de gimnaziu preocupați de economisirea energiei

astăzi, 10:51
25

Competiția interșcolară  a debutat pe 20 septembrie și se încheie pe 1 octombrie. Copiii vor avea de pregătit un videoclip cu durata de maximum 3 minute. Proiectele clasate pe primele ...

Comuna din județul Botoșani în care fetele abandonează cel mai des şcoala. Motivele sunt halucinante

astăzi, 10:29
184

Tot mai mulţi copii din mediul rural, în judeţul Botoşani, renunţă la şcoală din cauza sărăciei. Nu au bani de rechizite şi de navetă. În plus sunt puşi la muncă în gosp...