Pompierii botoșăneni au luptat cu flăcările pe Cod Roșu, apel la responsabilitate adresat cetățenilor! (Foto)

La canicula de Cod Roșu înregistrată în aceste zile, pompierii mai suportă și fierbințeala flăcărilor cu care luptă, pentru a salva recolte de pe câmp sau locuințe aflate în pericol.

În ultimele ore, pompierii au intervenit pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată, în trei localități din județul Botoșani.

La Broscăuți a ars vegetația uscată de pe o suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați. Pentru stingerea incendiului au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere.

La Santa Mare au ars peste 6000 de metri pătrați de vegetația uscată și copacii dintr-o lizieră de salcâm, dar și gunoi menajer. Incendiul a fost stins de pompierii de la Garda de Intervenție Ștefănești și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Santa Mare. Intervenția a durat mai bine de două ore.

 

La Albești a ars stuf, pe o suprafață de aproximativ 10 hectare. Pompierii de la Garda de Intervenție Trușești și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Albești au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la o cultură de floarea-soarelui.

Cauza probabilă a celor trei incendii a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise. 

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, pompierii fac apel la responsabilitate din partea cetățenilor.




Arderea miriștilor sau a vegetației uscate este interzisă, potrivit legislației privind protecția mediului.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor”, au transmis reprezentanții IPJ Botoșani.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

”Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime”, atrag atenția reprezentanții ISU Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Educaţiei a pus demisia pe masa premierului: ”Nu dăm oameni afară, nu tăiem salariile!”

astăzi, 07:36

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a declarat, luni seară, că, indiferent de măsurile care se iau în alte domenii, a cerut să nu fie daţi afară oameni din educaţie şi cercetare şi nici...

Dilema ardeleanului! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Un ardelean se duce să-i cumpere soției un sutien, dar nu știe mărimea. Vânzătoarea îl întreabă: - Cum are sânii, așa ca niște pepeni? - Nu, nu așe! V&acir...

Calendar ortodox, 1 iulie: Sf. Ier. Leontie de la Rădăuţi; Sf. Mc. doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, cei din Roma

astăzi, 07:00

Sfântul Leontie s-a născut în veacul al 14-lea, în Rădăuţi, din părinţi creştini dreptmăritori. A fost tuns în monahism cu numele Lavrentie la Mănăstirea Bogdana, iar...