O locuință și un adăpost de animale au fost mistuite de flăcări

O locuință și un adăpost de animale au fost mistuite de flăcări

Toată munca unei familii din satul Străteni, comuna Lozna, s-a dus pe apa sâmbetei din cauza unui incendiu generat de coșul de fum neprotejat termic, anunță Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani.

Evenimentul s-a produs joi dimineață, puțin după ora 05:00. Proprietarii, care dormeau în casă, au fost treziți de zgomotul produs de incendiu și au sunat imediat la 112. Au ars acoperișul clădirii renovată recent și un adăpost de animale.

„La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale cu apă și spumă, dar și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță. Ajunși la fața locului, aceștia au constatat că adăpostul de animale și acoperișul clădirii ardeau generalizat, suprafața totală afectată fiind de aproximativ 100 metri pătrați”, afirmă Dorina Lupu.

Evenimente ca cel descris pot fi evitate dacă cetățenii ar tine cont de sfaturile pompierilor menite să îi protejeze, atât pe aceștia, cât și bunurile agonisite de-a lungul vieții.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea odată cu exploatarea coșurilor de fum, trebuie respectate câteva reguli esențiale oferite de pompierii botoșăneni.

Astfel, verificarea coșurilor de evacuare a fumului trebuie efectuată des, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului; trebuie efectuată curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare; tencuirea și văruirea părții din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coș de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcție sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiș etc.).

Totodată, mai trebuie îngroșată zidăria coșului la trecerea prin planșee, lăsându-se un spațiu între această zidărie și elementele combustibile ale planșeului și păstrarea distanței dintre fața exterioară a coșurilor și elementele combustibile ale acoperișului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

De asemenea, pentru prevenirea intoxicațiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Rezultatele examenului național de bacalaureat, după contestații

astăzi, 15:43
306

La examenul de Bacalaureat, în județul Botoșani au promovat examenul național de bacalaureat 1862 elevi din 2512 prezenți la toate probele examenului național de bacalaureat. Rata de promov...

Termene prelungite pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică

astăzi, 15:34
172

Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, care stabilește și formularistica necesa...

Polițiștii le-au explicat copiilor cum trebuie să se comporte în trafic și ce înseamnă semnele de circulație pentru pietoni

astăzi, 14:05
196

La data de 25 mai 2022, polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță Școlară, împreună cu cei din cadrul Biroului Rutier, au desfășurat o activitate informativ preventivă cu copiii din ...