O locuință și un adăpost de animale au fost mistuite de flăcări

Toată munca unei familii din satul Străteni, comuna Lozna, s-a dus pe apa sâmbetei din cauza unui incendiu generat de coșul de fum neprotejat termic, anunță Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani.

Evenimentul s-a produs joi dimineață, puțin după ora 05:00. Proprietarii, care dormeau în casă, au fost treziți de zgomotul produs de incendiu și au sunat imediat la 112. Au ars acoperișul clădirii renovată recent și un adăpost de animale.

„La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale cu apă și spumă, dar și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță. Ajunși la fața locului, aceștia au constatat că adăpostul de animale și acoperișul clădirii ardeau generalizat, suprafața totală afectată fiind de aproximativ 100 metri pătrați”, afirmă Dorina Lupu.

Evenimente ca cel descris pot fi evitate dacă cetățenii ar tine cont de sfaturile pompierilor menite să îi protejeze, atât pe aceștia, cât și bunurile agonisite de-a lungul vieții.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea odată cu exploatarea coșurilor de fum, trebuie respectate câteva reguli esențiale oferite de pompierii botoșăneni.

Astfel, verificarea coșurilor de evacuare a fumului trebuie efectuată des, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului; trebuie efectuată curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare; tencuirea și văruirea părții din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coș de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcție sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiș etc.).

Totodată, mai trebuie îngroșată zidăria coșului la trecerea prin planșee, lăsându-se un spațiu între această zidărie și elementele combustibile ale planșeului și păstrarea distanței dintre fața exterioară a coșurilor și elementele combustibile ale acoperișului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

De asemenea, pentru prevenirea intoxicațiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Valeriu Iftime despre susținerea Elenei Lasconi la președinție: „Săptămâna viitoare doamna Lasconi vine la Botoșani” (Video)

astăzi, 15:25

Valeriu Iftime a vorbit despre o posibilă susținere a Elenei Lasconi pentru funcția de președinte al României, motivând că trebuie să fie o alianță de dreapta. Președintele PNL la nivelu...

Reacția liberalilor botoșăneni după ce Nicolae Ciucă a pierdut primul tur al alegerilor prezidențiale! (Foto, Video)

astăzi, 14:45

După rezultatele obținute de Nicolae Ciucă, președintele formațiunii politice la nivel central, conducerea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani îi cere demisia de ur...

Trafic restricționat în noaptea alegerilor, despre ce zonă este vorba! (Video)

Friday, 22 November 2024

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat, vineri dimineață, că în noaptea alegerilor, adică în intervalul orar 21:00 – 06:00, traficul va fi restricționat pe o a...