În Noaptea de Înviere, pompierii botoșăneni au intervenit pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată și deșeuri de cauciuc, dar și pentru a a stinge anvelopele uzate cuprinse de glăcări.
La Vlăsinești au ars vegetația uscată de pe aproximativ 0,5 hectare și o cantitatea însemnată de anvelope uzate. Pompierii de la Stația Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești au intervenit prompt și au stins incendiul. Au fost salvate mai multe bovine care se aflau în apropierea flăcărilor.
La Stânca au ars o cantitatea însemnată de anvelope și vegetația uscată. Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești au acționat rapid și au stins flăcările înainte ca acestea să se extindă la gospodării.
Și la Vânători a fost nevoie de pompieri. Aici au ars aproximativ 20 de cauciucuri uzate și vegetația uscată de pe o suprafață de aproximativ 0,1 hectare. Incendiul a fost stins de pompierii militari de la Garda de Intervenție Trușești.
Cauza probabilă a celor trei incendii a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise (obiceiul străvechi de ardere a anvelopelor pentru alungarea spiritelor rele).
Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, pompierii fac apel la responsabilitate din partea cetățenilor. Arderea miriștilor sau a vegetației uscate este interzisă, potrivit legislației privind protecția mediului.
”Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor”, transmit reprezentanții ISU Botoșani.
În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
”Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime”, au completat reprezentanții ISU Botoșani.
Casă cuprinsă de flăcări, Poliția a demarat cercetările!
Pompierii din Botoșani au mai fost solicitați și la un incendiu izbucnit, noaptea trecută, într-o gospodărie din localitatea Plugari, județul Iași. O casă nelocuită a fost cuprinsă de flăcări. Alarma a fost dată de vecini.
La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, Detașamentului 1 de Pompieri Iași și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Plugari, cu trei autospeciale de stingere. Aceștia au constatat faptul că locuința ardea în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă alte construcții din gospodărie.
Pompierii au scos din imobilul cuprins de flăcări o butelie, fiind eliminat riscul de explozie. Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind folosirea intenționată a focului. Cazul a fost preluat de Poliție.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.