Motivul pentru care un tânăr de 21 de ani, din Botoșani, a încercat să intre ilegal în propria țară

Botoșăneanul se întorcea din străinătate. La graniță, el a tras atenția asupra sa în momentul în care a ocolit toneta de control din punctul de trecere a frontierei.

Un tânăr de 21 de ani este cercetat de poliție după ce a încercat să intre ilegal în țară, ocolind toneta de control în Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

Duminică dimineață, polițiștii din Punctul de Trecere a Frontierei Petea au observat o persoană care se deplasa pe jos, evitând zona de control, pe sensul de intrare în România. Persoana a fost imediat oprită de polițiștii de frontieră.


Avea buletinul expirat

În urma primelor verificări, s-a stabilit că era vorba despre un bărbat în vârstă de 21 de ani din județul Botoșani.

Acesta a declarat că venea din Elveția. Însă, întrucât cartea sa de identitate expirase, a încercat să treacă ilegal de aliniamentul de control, temându-se că nu i se va permite intrarea în țară.

Astfel, tânărul a încercat să ocolească formalitățile de frontieră, ceea ce reprezintă o încălcare a legii. Acesta a fost reținut de către forțele de ordine, iar în prezent este cercetat pentru infracțiunea de intrare ilegală în țară prin trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Polițiștii de frontieră au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale. Cazul evidențiază în continuare provocările pe care le ridică controlul frontierelor și necesitatea respectării stricte a reglementărilor de către toți cetățenii.


Intrarea în țară cu documente de călătorie expirate sau fără niciun document de identitate

Dacă ești cetățean român, nu-ți poate interzice nimeni să intri în România. Autoritățile vamale nu sunt autorizate să dea nici măcar amendă în cazul în care ai documentul de identitate sau de călătorie expirat sau nu ești în posesia niciunui document de acest tip.

Astfel, la întoarcerea pe teritoriul României, în conformitate cu art. 29 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, polițiștii de frontieră pot permite intrarea pe teritoriul României a cetățeanului român care se legitimează cu un document de călătorie emis de autoritățile competente române, a cărui valabilitate a încetat, numai după efectuarea verificărilor corespunzătoare în evidențele specifice, cu privire la identitatea și cetățenia titularului.

„În acest caz, durata verificărilor efectuate nu poate depăși 24 de ore din momentul prezentării solicitantului în punctul de trecere a frontierei”, scrie pe site-ul Poliției Române de Frontieră.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben de inundații în Botoșani, de duminică dimineață până luni seară!

astăzi, 14:02

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au emis un cod galben de duminică, de la ora 06:00, până luni, ...

Ziua și amenzile: Cheflii din Centrul Vechi ”deranjați” de polițiștii locali!

astăzi, 13:28

În ciuda controalelor dese, a monitorizărilor permanente prin intermediul camerelor de supraveghere instalate în zonă, abaterile sunt la ordinea zilei. În cursul zilei de joi, 2...

Leon Dănăilă despre ultimele clipe ale soției sale, Alexandrina: ”Nu am încetat să-i duc flori nici când se afla în stare de inconștiență pe patul de spital!” (Foto, Video)

astăzi, 11:43

Puțini știu că medicul Leon Dănăilă a fost un soț împlinit, un bărbat care și-a iubit și încă își iubește soția, chiar și după moarte. Cei doi s-au cunoscut la Com...