Ultimul eveniment rutier provocat de un șofer începător a avut loc în urmă cu câteva zile, când un șofer de doar 19 ani a spulberat cu mașina scăpată de sub control un bărbat de 39 de ani, care citea ziarul într-o stație de tramvai din apropierea sediului Serviciului Permise. Pietonul a decedat.
În ultima ședința a Comisiei privind siguranța traficului rutier au fost puse în discuție și aceste aspecte. Reprezentanții Poliției Rutiere au precizat că există un plan de măsuri la nivelul județului pentru reducerea accidentelor.
De la începutul anului până în prezent s-au produs 56 de accidente grave, soldate cu decesul a 12 persoane, cu trei mai mult față de anul trecut și 50 persoane rănite grave. De asemenea, au avut loc143 de accidente ușoare, 177 de persoane fiind rănite ușor.
"La nivelul județului Botoșani este întocmit un plan de măsuri pentru reducerea victimizării populației, am stabilit unele măsuri în care pe primul loc sunt acțiunile la care vor fi invitați să participe lucrătorii de la posturile de poliție rurală, folosirea aparaturii de supraveghere a traficului și de măsurare a vitezei de deplasare atât pentru combaterea vitezei cât și pentru combaterea altor abateri, popularizarea normelor rutiere și a rezultatelor obținute de Poliția Rutieră și ceilalți polițiști în cadrul acțiunilor organizate. În ceea ce privește accidentele produse de conducătorii auto începători, aceasta este în atenția tuturor, măsurile sunt aceleași, nu aplicăm alte măsuri conducătorilor auto începători, alte sancțiuni, nu le sunt trecute abaterile cu vederea și aceasta este metoda noastră de prevenire", a precizat Teodor Orhei, șeful Poliției Rutiere.
Instructorii auto cred că ar trebui să se pună mai mult accent pe educație încă de pe băncile școlii.
"Principala problemă este legată de educație. Nu ar trebui să lipsească de la aceste întâlniri reprezentanți de la Inspectoratul Școlar, psihologii, medicii care atestă din punct de vedere medical. Este prevăzută o oră săptămânal de educație rutieră la învățământul preșcolar, primar și gimnazial. Cheia cunoașterii și popularizării regulilor de circulație cred că aici este. Nu iinsistăm destul de mult. Aceste ore se fac ce către profesori, învățători, dar nu știu dacă sunt suficient de pregătiți", a spus un instructor auto.