O casă din localitatea Ibănești a luat foc, în această dimineață, cel mai probabil din cauza efectului termic al curentului electric, informează Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani.
Deși era în locuință în momentul izbucnirii incendiului, proprietara, o femeie în vârstă de 68 de ani, nu a realizat ce se întâmplă. Vecinii au fost cei care i-au spus să iasă din casă și au cerut ajutor. Tot ei au scos și o butelie din interior, eliminând pericolul explozie.
„La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat faptul că ardea întreaga locuință și exista pericolul de propagare a flăcărilor la o altă construcție din gospodărie, dar și la un depozit de furaje. Incendiul a fost stins în limitele găsite”, a declarat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul IJSU.
Pentru prevenirea incendiilor de natură electrică, ISU Botoșani recomandă:
- Verificaţi instalaţia electrică.La o instalaţie veche, există riscul de incendiu sau de avariere a aparatelor electrice din casă.
- Nu faceți improvizaţii! Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot provoca incendii. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.
- Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite!
- În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/a întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective.
- Nu suprasolicitaţi o priză! Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent.
- Marcaţi fiecare priză! Dacă nu sunteţi singurul locatar al spaţiului respectiv, este foarte important să cunoașteți tipul prizei. În momentul în care conectaţi un consumator mare la o priză fără împământare, există riscul ca surplusul de curent să ducă la arderea aparatului sau la electrocutarea celor din jur.
- Folosiţi aparatele corespunzător! Este foarte important să folosiţi aparatele electrice şi electrocasnice conform manualului cu instrucţiuni. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzeste foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist.