ISU Botoșani monitorizează situația de pe râul Prut: Populația a fost notificată cu privire la riscul anunțat!
UPDATE!

Persoanele care desfășoară activități economice în lunca Prutului (balastiere și stâni) au fost anunțate să fie pregătite pentru părăsirea zonei în cazul in care riscul de inundație creste.

ISU Botoșani monitorizează situația de pe râul Prut: Populația a fost notificată cu privire la riscul anunțat!

Joi la amiază, cota de inundație pe Prut, la Oroftiana, era depășită cu 65 de cm. La acesta oră, Prutul nu este ieșit din albie. O echipă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani se află în teren și monitorizează situația. 

"Populația a fost notificată cu privire la riscul anunțat. Totodată, persoanele care desfășoară activități economice în lunca Prutului au fost anunțate să fie pregătite pentru părăsirea zonei, în cazul în care riscul de inundație crește", a declarat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.

Reamintim că, urmare a propagării viiturilor formate anterior ȋn bazinul superior al Prutului, amonte de intrarea ȋn ţară, se vor produce creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de apărare.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis astăzi, 2 mai 2019, cod portocaliu de inundații, valabil până la ora 24.00, pe râul Prut din județul Botoșani, hidrologii avertizând că sunt creşteri de debite şi niveluri, cu depăşirea cotelor de apărare.

Astfel, de joi, de la ora 11.00 până vineri, la ora 10.00, pe râul Prut pe sector amonte Ac. Stânca-Costeşti, judeţul Botoşani, este cod galben de inundații, iar de joi, de la ora 11.00 până la miezul nopții, pe Prut pe sectorul amonte S.H. Rădăuţi Prut, cod portocaliu de inundații.

UPDATE: La ora 14.00, cota de inundație (470 cm) pe râul Prut, la Oroftiana (intrarea râului in țară), era depășită cu 75 de cm, în crestere cu 10 cm față de ora 13.00. Tendinta este de creștere. La aceasta cotă, nu exista riscul ca gospodăriile populației să fie afectate. 

Populația a fost avertizata să nu desfășoare activități în zonele inundabile și în lunca Prutului. Totodată, persoanele care desfășoară activități economice în lunca Prutului (balastiere și stâni) au fost anunțate să fie pregătite pentru părăsirea zonei in cazul in care riscul de inundație creste.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spectacol de magie, iluzii și umor la Teatrul „Vasilache” Botoșani! (Foto)

astăzi, 19:45
16

Teatrul „Vasilache” îi invită pe cei mici, sâmbătă, 18 mai 2024, de la ora 11:00, să vizioneze un spectacol de divertisment prezentat de trupa Stoneli – Circul Magic ...

A fost prelungit termenul de înscriere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă!

astăzi, 19:02
34

Odată cu prelungirea termenului de înaintare a cererii de înscriere, s-a prelungit și perioada de depunere a dosarelor de recrutare, noua dată - limită fiind 24 mai 2024.În s...

„Micul Prinț”, un spectacol pentru toate vârstele, se joacă două zile la Teatrul „Vasilache” Botoșani!

astăzi, 18:03
57

În această săptămână, publicul botoșănean iubitor de teatru poate viziona spectacolul „Micul Prinţ” la Teatrul „Vasilache”  în zilele de joi, 16 m...