Circa 40 de hectare de vegetație uscată au ars în incendii, într-o singură zi (video)

Șapte incendii de vegetație uscată s-au produs, luni, pe raza județului Botoșani în urma cărora au ars aproximativ 40 de hectare de pajiște, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU), Dorina Lupu.

Potrivit sursei citate, evenimentele au avut loc în localitățile Săveni, Ștefănești, Roma, Murguța, Bădiuți, Burla și Dângeni, cauza principală a acestora fiind aprinderea unui foc în spațiu deschis.

„La Burla și Dângeni au intervenit doar pompierii voluntari. La Săveni, o casă a fost în pericol după ce proprietara a dat foc unor resturi vegetale adunate din gospodărie. Incendiile nu s-au soldat cu pagube materiale. Pompierii au depus un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii”, a precizat Lupu.

Reprezentanta IJSU Botoșani menționează că, în cazul acestor evenimente, flăcările se extind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare. „În condiții de vânt puternic, incendiile de vegetație uscată pot deveni și mai periculoase, dacă în zonă se află locuințe, păduri, solare”.

Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

 

 

Spune-ne opinia ta