Ieri după-amiază, o bucătărie de vară din gospodăria unei localnice din Ionășeni, comuna Vârfu Câmpului, a fost cuprinsă de flăcări. Proprietara, prinsă cu treburile prin grădină, a uitat preparatele pe aragazul în funcÈ›iune. Când È™i-a amintit, bunurile din anexă erau cuprinse de flăcări, femeia fiind nevoită să sune după ajutor.
La faÈ›a locului au ajuns, în cel mai scurt timp, un echipaj aparÈ›inând DetaÈ™amentului de Pompieri Dorohoi, dar È™i Serviciile Voluntare pentru SituaÈ›ii de Urgență Vârfu Câmpului È™i Bucecea, cu trei autospeciale de stingere cu apă È™i spumă. AceÈ™tia au constatat că ardea bucătăria de vară È™i mai multe bunuri depozitate în apropiere È™i că exista pericolul de propagare a flăcărilor la celelalte contrucÈ›ii din gospodărie. Incendiul a fost stins în limitele găsite.
Din interior, pompierii au scos și două butelii, fiind eliminat riscul de explozie.
Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, pompierii vă recomandă:
- să nu lăsaÅ£i mâncarea pe foc, nesupravegheată;
- după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;
- curăţaÅ£i ÅŸi îndepărtaÅ£i depunerile de grăsime ÅŸi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele ÅŸi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uÅŸor;
- nu lăsaÅ£i copiii singuri în bucătărie. PăstraÅ£i chibriturile ÅŸi brichetele acolo unde aceÈ™tia nu pot ajunge ÅŸi amplasaÅ£i un dispozitiv de siguranţă la uÅŸa de la cuptor.
Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:
-opriÅ£i alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maÅŸinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteÅ£i să o faceÅ£i în siguranţă) ÅŸi lăsaÅ£i-o să se răcească;
-nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;
-stingeÅ£i tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.
Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.