Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Santa Mare. Bunurile dintr-o anexă au fost cuprinse de flăcări după ce proprietarul a lăsat aragazul în funcțiune, nesupravegheat. Flăcările s-au extins și la acoperișul casei.
La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Santa Mare.
Aceștia au constatat faptul că ardeau anexa și acoperișul casei. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă și la bunurile din interiorul locuinței. Bărbatul a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital întrucât a suferit un atac de panică.
Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit.
De aceea, pompierii recomandă:
- să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;
- după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;
- curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;
- nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.
Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:
- opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;
- nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;
- stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.
Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.