Dacă în urmă cu 10-20 de ani veștile despre consumul de droguri ținea de extraordinarul știrilor în mass-media locală, am ajuns să nu mai știm numărul celor care ajung la spital sau, nu puțini dintre ei, prinși în lanțul traficanților periculoși.
Polițiștii și jandarmii botoșăneni se confruntă des cu cazuri de copii de 13 sau 14 ani care ajung dependenți de droguri, ei fiind culeși săpămână de săptămână de pe străzile orașului. Cei mai mulți consumă etnobotanice, dar și alte tipuri de sbstanțe psihoactive.
În primul trimestru al acestui an, la Unitatea de Primire a Urgențelor Botoșani au ajuns 18 persoane, acestea fiind diagnosticate cu intoxicație voluntară de etnobotanice. Printre cele 18 persoane, două erau minore (14 și, respectiv, 17 ani).
Simptomele după care medicii stabilesc diagnosticul sunt halucinații auditive, agitații psiho-motorii și tulburări de comportament. Vârsta consumatorilor rămâne, totuși, destul de scăzută, în afara celor două persoane minore fiind vorba despre pacienți cu cârste între 18 și 20 de ani (8 persoane), între 21 și 26 de ani (5 persoane), între 31 și 37 de ani (3 persoane).
Autoritățile recunosc faptul că fenomenul consumului de droguri ia amploare de la un an la altul și devine aproape imposibil de controlat, numărul consumatorilor fiind astăzi o necunoscută.
Situația se agravează pe zi ce trece, nu rare fiind cazurile în care consumatorii își pierd chiar și viața. Tragediile cuprind deopotrivă și familiile persoanelor dependente, și nu doar din pricini medicale, ci și financiare, procurarea drogurilor necesitând sume mari de bani, pe care dependenții le sustrag din casă.
O mare responsabilitate cade în sarcina părinților, primii care trebuie să învețe să își observe copilul, să sesizeze primele schimbări de comportament care apar. De cele mai multe ori, spun specialilștii, adolescenţii încep prin a consuma din curiozitate, sub presiunea grupului, la petreceri sau la sărbători. "Vor să încerce această stare disforică ce le este prezentată ca extraordinară, cu trăiri nemaipomenite, şi atunci consumă aceste droguri. Pentru unii este un început pentru un consum cronic, pentru alţii este o experienţă şi atât", spune pedo-psihiatrul Laura Jijie.
Mai exact, la ce să fie atenţi părinţii pentru a depista din timp crizele pe care le traversează adolescentul? "Un adolescent care consumă este cel mai probabil acela care a avut deja o adresabilitate la noi şi atunci urmare unei internări sau adresabilităţii în Urgenţă, părinţii trebuie să fie foarte atenţi la comportamentul adolescenţilor lor, să-i urmărească anturajul pe care îl frecventează pentru că anturajul are o mare influenţă asupra lui, cum îşi petrece timpul liber şi să-i ofere alternative de petrecere a timpului liber şi mai mult! să încerce să comunice mai mult cu copilul său pentru că întotdeauna există o lipsă de comunicare în familie, o lipsă de timp acordată adolescentului, o lipsă de supraveghere a părinşilor, ceea ce favorizează consumul de etnobotanice. Adolescenţa, prin definiţie, este o vârstă dificilă, cu nevoie de experimentare, cu efectul de turmă şi de aderare la un grup, de explorare şi tatonare dar şi de încălcare a ceea ce nu este permis, şi atunci vulnerabilitatea lui este mare iar dacă părinţii nu sunt atenţi la momentul respectiv, adolescentul poate avea mari probleme", explică specialistul.
De asemenea, părinţii trebuie să se alarmeze dacă observă scăderea notelor, absenteismul, dar principale sunt modificările de comportament, de dispoziţie, anturajul adolescenţilor. "Părinţii trebuie să fie atenţi la copiii lor, la nevoile lor pentru că adolescenţa este o perioadă dificilă, să conunice cu ei, să-i supravegheze pe ei şi anturajul din care fac parte, să comunice deschis despre fumat, despre alcool care reprezintă un început pentru adolescentul care va fi tentat să consume şi altceva", declară Laura Jijie.