Pietonii reprezintă o categorie importantă de participanţi la trafic, aceştia având atât drepturi, cât şi obligaţii, aşa cum reies din Ordonanţa de Urgenţă 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel, pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. În situaţia în care şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers.
De asemenea, ei au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului.
Atunci când conducătorii auto şi pietonii ignoră regulile de circulaţie, se produc adesea accidente grave.
Pentru prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere ce au drept victime pietoni, poliţiştii vă recomandă să respectaţi câteva reguli.
Dacă sunteţi conducător auto:
-reduceți viteza și conduceți cu atenție sporită în zona trecerilor pentru pietoni;
-acordați întotdeauna prioritate pietonilor angajați în traversarea străzii în mod regulamentar;
-adaptați viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere pentru a putea opri în siguranță la trecerile pentru pietoni;
-păstrați distanța legală în mers față de autovehiculele care rulează în fața dumneavoastră;
-nu vorbiți la telefon în timp ce conduceți, concentrați-vă atenția asupra traficului;
-evitați crearea ambuteiajelor și obturarea vizibilității prin oprirea voluntară în zona trecerilor pentru pietoni.
-o atitudine preventivă în trafic vă poate feri de evenimente rutiere negative.
Dacă sunteţi pieton:
-traversarea drumurilor publice se face se face perpendicular pe axa acestora, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa lor, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce v-aţi asigurat că puteţi face acest lucru fără pericol pentru dumneavoastră şi pentru ceilalţi participanţi la trafic
-respectaţi semnalul agentului de circulație când situaţia o impune;
-traversarea se face de fiecare dată în pas vioi. Trecerea pentru pietoni este un loc de traversare, nu pentru plimbare. Atenție mărită, nu vorbiți la telefon și nu ascultați muzică atunci când vă angajaţi în traversarea străzii!