Ziua Educației, sărbătorită la Săveni cu muzică, dans și teatru, într-un proiect menit să reducă abandonul școlar (video)

Ziua Educației, sărbătorită la Săveni cu muzică, dans și teatru, într-un proiect menit să reducă abandonul școlar (video)

Zeci de elevi și cadre didactice au participat, miercuri, la o activitate inedită organizată, de Ziua Mondială a Educației, la Centrul de Cultură din orașul Săveni, în cadrul proiectului „Servicii integrate și sociale pentru dezvoltarea persoanelor defavorizate”.

A fost reconstituită istoria orașului Săveni și s-au îmbinat momente cultural-artistice, care au reliefat caracterul cosmopolit al așezării și au evidențiat coeziunea locală.

Proiectul în cadrul căruia a fost circumscrisă activitatea de miercuri are ca obiectiv facilitarea accesului la educație și integrarea socială a circa 1300 de persoane provenind din medii defavorizate.

„Suntem în acest proiect o echipă unită pentru a-i sprijini pe elevi în procesul propriei formări pentru a deveni oameni educați în spiritul unor principii și valori sănătoase, pentru a ne afirma propria personalitate, pentru a ne apăra drepturile și asuma responsabilitățile. Două sunt perspectivele fundamentale: educația interculturală, înțeleasă pe scurt în a învăța să trăim împreună în cadrul unei societăți multiculturale, și educația incluzivă, înțeleasă mai ales ca asigurarea accesului egal la educație și a unei educații de calitate pentru toate categoriile de copii, indiferent de apartenența etnică, religioasă, socială sau de nivelul de dezvoltare a capacităților copiilor”, a spus în deschiderea evenimentului Cristina Crîșmariu, manager de proiect.

Inițiatorii proiectului au atras atenția asupra marginalizării unor grupuri sociale, subliniind că una dintre menirile educației este facilitarea dialogului vertical.

„Trăim într-o societate democratică, iar valorile esențiale pe care aceasta le promovează sunt: libertatea, dreptatea și egalitatea, acestea fiind valori universal valabile. Dar democrația presupune și egalitatea în drepturi a cetățenilor, precum și acceptarea și respectarea diversității. Deși suntem asemănători din anumite puncte de vedere, suntem totodată și foarte diferiți, iar diferențele și diversitatea trebuie nu doar tolerate, ci și respectate. Fiecare dintre noi are propria sa personalitate pe care dorește să și-o afirme, iar activitățile din cadrul acestui proiect ne oferă din plin această posibilitate, inclusiv activitatea de astăzi. A învăța să trăim împreună frumos, fără prejudecăți, discriminare, stereotipuri, marginalizare, excludere, bullying, este cel mai important lucru din cadrul acestui proiect”, a explicat prezentatorul Paul Cobzariu.

Activitatea desfășurată a fost organizată de Fundația Județeană de Tineret (FJT), Societatea Culturală „Arlechin” și Primăria orașului Săveni, care participă la fiecare etapă de implementare a proiectului.

„Educația este un proces complex care transcende limitele parcursului școlar. Este foarte important ca toate grupurile sociale să aibă acces la educație, iar coeziunea se obține doar înțelegând diferențele dintre oameni, nevoile și aspirațiile fiecărui individ. Noi ne-am propus să atragem atenția asupra celor care au fost mai puțin norocoși, iar pe scenă au evoluat numeroși copii cu o situație dificilă acasă, care reușesc să participe la activități extrașcolare și impresionează cu abilitățile lor”, a spus Flavius Damean, vicepreședintele FJT Botoșani.

Autoritățile locale susțin fiecare activitate și proiect derulat în interesul comunității, arătând că educația este o prioritate.

M-am bucurat să constat că foarte mulți dintre copii din medii defavorizate au fost dezinvolți, spontani, eleganți în exprimare, nu au avut nevoie de foi de pe care să citească, așa cum e moda zilelor. Avem o populație mozaicală, iar evenimente precum cel dedicat Zilei Educației arată că sunt o mulțime de valori chiar printre cei de la care oamenii nu au, în general, așteptări prea mari. Facem tot ceea ce ne stă în putință pentru ca fiecare copil să aibă parte de educație, să poată continua să viseze. Protejăm dreptul la educație și investim în infrastructura școlară, susținem proiectele de integrare socială și ne raliem în fiecare demers nobil”, a afirmat Relu Tîrzioru, primarul orașului Săveni.

Proiectul este finanțat prin Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), iar parteneri sunt Primăria comunei Albești, Asociația „Iubire și Încredere”, Asociația „Pro Roma”. Obiectivul principal este reducerea riscului de abandon școlar.

Din echipa de implementare a proiectului fac parte Cristina Crîșmaru, Carmen Vițelaru, Iustina Pintilei, Monica Andronachi, Irimia Tatiana, Augustin Constantin Pîslaru.

 




 

 

Spune-ne opinia ta