Zece elevi și trei profesori ai Școlii Gimnaziale din Dobârceni au participat la cursuri de TIC în Turcia (fotogalerie)

Zece elevi și trei profesori ai Școlii Gimnaziale din Dobârceni au participat la cursuri de TIC în Turcia (fotogalerie)

Când vrei să călătorești mult mai departe de locurile tale cu care ești obișnuit, trebuie să vrei să cunoști. Cunoașterea, de altfel, se realizează prin lectură și călătorii. Lectura este la îndemâna oricui (care dorește acest lucru), dar călătoria este costisitoare. Nu dacă ești elev sau profesor în Școala Gimnazială Nr. 1 Dobârceni, școală care a obținut Acreditarea Erasmus+ în anul 2021.

În anul școlar 2021-2022 un număr de zece profesori ai școlii au participat la cursurile de formare în domeniul IT, în Grecia. Anul acesta zece elevi au participat în Turcia la un program de job shadowing unde au învățat despre programare, au aflat mai multe despre cum să programezi și să codezi o aplicație, au descoperit cum să gestionezi o aplicație web sau mobile, sau baze de date.

În afară de socializare, cursuri și dezvoltarea de parteneriate am participat și la cunoașterea istoriei, culturii și geografiei locale. Elevii au vizitat o școală din Finike- Antalya, Inspectoratul Școlar regional, muzeul de istorie în aer liber al civilizației Likya, au urcat pe Muntele Olympos ce începe, nu întâmplător, cu un monument dedicat lui Hefaistos și pe care, după un kilometru de urcuș abrupt vezi flăcările eterne ale Chimaerei, un fenomen geologic interesant de care sunt legate numeroase mituri antice grecești. În imediata apropiere sunt ruinele unui oraș al provinciei romane Likya, datând din anul 78 î.e.n.

Istoria acestor locuri și culorile albastre ale apelor de pe plaja Ciralî au determinat grupul să caute amănunte istorice despre cele vizitate și astfel să-și îmbunătățească cultura personală despre locuri, fapte și oameni. Călătoriile au continuat și astfel  cea mai frumoasă excursie a elevilor a fost insula Watery Island sau Suluada, o minune a naturii cu nisipul alb și cu apa de culoare turcoaz. Vizita la Acvariul din Antalya a adus bucurie și a îndeplinit visul copiilor curioși și dornici de a învăța.

Profesorii școlii participanți la mobilitate au fost Vechiu Mariana Doinița, Letos Andrei, Grapan Teodora și au însoțit un grup de 10 elevi din clasele gimnaziale.

Proiectele Erasmus + au adus școlii noastre nenumărate beneficii unul dintre ele constând în cunoaștere și lărgirea culturii individuale, dezvoltarea capacității de a fi independent, de a accepta, de a tolera, de a înțelege multiculturalitatea- toate acestea fiind caracteristicile unui cetățean european.

Aceste relatări pot fi trecute cu vederea, se întâmplă în multe școli ca elevii și profesorii să fie implicați în proiecte europene. Analizând însă specificul școlii și comunității noastre putem spune că astfel de evenimente au un impact mare asupra unei comunități locale și școlare mici, așa cum este comuna și școala noastră. Erasmus schimbă destine!

(Comunicat de managerul proiectului, director Grapan Teodora)




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O lege mult așteptată de românii care stau la bloc a fost aprobată. Ce avantaje vor avea asociațiile de proprietari

astăzi, 07:17
13

Această propunere inovatoare prevede o alocare mai mare a fondurilor europene nerambursabile, respectiv 90%, pentru finanțarea reabilitării termice a clădirilor de locuințe colective, reducâ...

Calendar ortodox: Cinstim astăzi Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. Simon Zilotul (Harţi)

astăzi, 07:00
21

În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, creştinii ortodocşi sărbătoresc praznicul Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea aceasta este în strânsă legătură...

În prag de Bac, universitățile asigură pregătire gratuită pentru elevi. Cursurile se țin online, hibrid sau fizic!

Joi, 9 Mai 2024
140

Universitatea Politehnică din București oferă cursuri de pregătire pentru examenele de Matematică și Fizică, adaptate la nivelul cerințelor din Bacalaureat, dar și cursuri de pregătire pentr...