VIDEO. Protest al angajaților din învățământ în fața Prefecturii: „Suntem copilul vitreg al Guvernului”

Zeci de angajați din învățământul botoșănean, reprezentânt personal nedidactic, didactic auxiliar, dar și cadre didactice, au ieșit, vineri, în fața Instituției Prefectului județului Botoșani, în semn de protest. Principala lor nemulțumire este reprezentată de neaplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017, privind salarizarea.

Astfel de pichetări au avut loc și în alte județe din țară, iar reprezentanții Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunță că acestea vor continua și în anul 2023, dacă Guvernul nu rezolvă problemele din educație și doleanțele angajaților din acest sistem.

„Stimați colegi, am hotărât împreună ca astăzi, să pichetăm Instituția Prefectului județului Botoșani. Principala noastră problemă este salarizarea. Salarizarea de mizerie care se aplică în acest domeniu bugetar, în special în rândul categoriei personalului nedidactic, didactic auxiliar, dar și în rândul profesorilor. Dacă un coleg de-al nostru, angajat pe o funcție nedidactică, plătește 300 de lei pe transport lunar, el cu ce mai rămâne? Cu ce mai trăiește de la o lună la alta? Aplicarea legii, recunoașterea importanței fiecărui loc de muncă din acest sistem bugetar și sistarea modului în care suntem tratați de o bună bucată de vreme. Suntem copilul vitreg al Guvernului”, a precizat Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI) din Botoșani.

Potrivit FSLI, un astfel de angajat primește între 1.700 și 2.200 de lei, iar volumul de muncă este ridicat. Un angajat al învățământului botoșănean pe funcția de secretar a declarat că sarcinile serviciului sunt din ce în ce mai multe, iar salariul este același din anul 2018.

„A crescut numărul de burse, fiecare copil depune un dosar care trebuie analizat. Noi suntem doi oameni sau un om la secretariat. Eu cred că într-o școală, secretariatul este unul greu. Dacă noi ne îmbolnăvim, nu preia nimeni aceste sarcini. Noi facem contracte de muncă, ne ocupăm de salarizare. Secretar într-o unitate de învățământ nu înseamnă corespondență sau apeluri telefonice. Aici se muncește mult. Eu anul acesta am făcut 90 de decizii și suntem abia în decembrie. Avem acte de studii, acolo trebuie foarte mare atenție. Și salariul nostru este același din 2018”, a precizat secretara Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” din municipiul Botoșani.

De asemenea, situația în mediul rural este la fel de complicată. Deși numărul elevilor este în descreștere de la un an la altul, volumul de muncă este același sau chiar mai ridicat.

„În volumul de activitate al secretarului, al contabilului și alte persoane, bibliotecari sau informaticieni, ei primesc doar muncă în plus. Deci redimensionarea volumului de muncă s-a făcut constant în creștere. În schimb salarizarea, de la Legea 153, ne-a tăiat sporul de activitate de peste 10 ani. Noi pe comune avem o descreștere a numărului de clase, dar volumul este același și mai mult. Noi suntem multifuncționali: avem acte de studii, salarizare, REVISAL, statistici, machete, racordări. Noi nu avem concedii, nu avem sâmbete, nu avem duminici. Vara asta nu am putut pleca nicăieri. Și dacă pleci, telefonul sună de 100 de ori. Nici măcar o zi nu o poți sta liniștită”, a spus secretara Școlii Gimnaziale din Dângeni.

După ce angajații din învățământ și-au strigat nemulțumirile în fața Instituției Prefectului, o delegație a urcat la reprezentantul Guvernului în teritoriu pentru discuții.

„O să transmit mai departe mesajul și solicitările dumneavoastră care sunt adresate în principal Ministerului Educației și ministerelor de resort care sunt implicate în astfel de solicitări. Vă rog să știți că sunt un partener al dumneavoastră, sunt aplecat pe zona de educație, port constant discuții cu domnul inspector școlar general. În mare parte, problemele pe care le aveți le știu. Ușa mea este deschisă și de câte ori aveți orice problemă sensibilă, specială, vă invit să o discutăm și să găsim o soluție, dacă țin de activitatea și de atribuțiile mele ca prefect. Sunt în asentiment și vă asigur de tot sprijinul meu, o să transmit mesajul mai vocal și o să vedem mai departe ce răspunsuri vom avea la solicitarea dumneavoastră. Sunt convins că nu s-a întâmplat doar la Botoșani, eu am toată disponibilitatea să ne ajutăm pe noi”, a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Principalele nemulţumiri ale celor care protestează sunt:

  • neaplicarea, în integralitate, a prevederilor Legii nr. 153/2017, în condiţiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariaţi sunt cuprinse între 1.700 - 2.200 lei;
  • neacordarea sporului pentru condiţii de muncă, spor de care beneficiază salariaţii din alte sectoare bugetare cu funcţii similare;
  • neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru;
  • inexistenţa normativelor de personal;  
  • nedecontarea navetei;
  • neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflaţiei, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a puterii de cumpărare;
  • neacordarea a 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede Legea nr. 1 din 2011, educaţia urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educaţiei şi 1,1% prin autorităţile locale şi pentru învăţământul superior.












 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Secția din Botoșani care îngrijește copii are probleme: „Ar mai fi nevoie de... ca să funcționăm normal” (Video)

Monday, 23 December 2024

Medicul Gianina Georgiana Hamza-Lalău susține că pe Secția de Pediatrie 1 din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani se lucrează cu deficit de personal. Cadrul medic...

35 de ani de la Revoluție marcați (și) la Botoșani! (Foto)

Sunday, 22 December 2024

Ziua Revoluției este marcată în întreaga Românie. La Botoșani ceremoniile dedicate acestei zile s-au desfășurat în două locații: în municipiul Botoșani și î...

Actorii și cetățenii botoșăneni s-au reîntors în Teatrul „Mihai Eminescu”! (Galerie Foto, Video)

Sunday, 22 December 2024

După ample lucrări de renovare și provocări ale proiectului, lucrările de reabilitare și modernizare au fost finalizate, iar în acest weekend botoșănenii s-au putut bucura de clădirea e...