„Unire-n cuget şi simţiri” la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani (Foto)

Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani a marcat Ziua de 24 ianuarie prin câteva activităţi care au unit gândurile, emoţia, şi mai ales bucuria cadrelor didactice şi a elevilor, prinşi în tradiţionala Horă a Unirii, pe terenul de sport al Liceului.

„Nu poate fi fericire fără libertate, nu poate fi libertate fără unire, și noi românii nu vom putea fi puternici până când nu ne vom uni cu toții”, afirma Nicolae Bălcescu, istoric, scriitor, om politic, lider al mişcării revoluţionare de la 1848 în Ţara Românească, iar Dimitrie Bolintineanu, poet român, om politic, diplomat, participant la Revoluția de la 1848, completa: „Căci Unirea face neamul nostru mai tare.”

 

Şi astfel, pe 24 ianuarie sărbătorim primul pas concret făcut pentru înfăptuirea României Mari, Unire care care s-a finalizat apoi pe 1 Decembrie 1918. Acest moment a însemnat, de fapt, anunțarea de către Adunarea Electivă a Țării Românești a faptului că Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Țării Românești, cu ceva timp înainte, pe 5 ianuarie 1859, tot Alexandru Ioan Cuza fiind ales domn și în Moldova. Până la acel moment, cele două provincii avuseseră lideri diferiți, iar acesta era într-adevăr un moment istoric, ce se traducea prin Unirea Principatelor Române.

După anunțarea Unirii, pe 24 ianuarie 1859, se spune că românii au dansat o horă, simbol al spiritualităţii româneşti, în centrul oraşului Iaşi, şi au făcut din această horă a Unirii un simbol național.

Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani a marcat Ziua de 24 ianuarie prin câteva activităţi care au unit gândurile, emoţia, şi mai ales bucuria cadrelor didactice şi a elevilor, prinşi în tradiţionala Horă a Unirii, pe terenul de sport al Liceului. Poezia, scrisă de Vasile Alecsandri şi publicată în revista „Steaua Dunării”, condusă de Mihail Kogălniceanu, s-a dovedit a fi cunoscută de participanţii la eveniment, care au interpretat versurile, pe melodia compusă de muzicianul Alexandru Flechtenmacher.

Elevii clasei a X-a C, coordonaţi de profesor Irina-Maria Honcieru, au realizat pliante conţinând informaţii esenţiale cu privire la evenimentul din 24 ianuarie 1859, pe care le-au distribuit în toate clasele, poposind câteva minute, pentru a-l prezenta şi pentru a răspunde la întrebările colegilor mai mici, activitate cu tradiţie în Liceul de Artă „Ştefan Luchian”.

Alături de colegii din Orchestra Liceului de Artă „Ştefan Luchian, Corul Liceului, coordonat de profesor Alexandru Mocanu, a intonat Imnul Naţional, deschizând seria evenimentelor care au conferit o aură de sărbătoare acestei zile. Intonarea Imnului Naţional a constituit punctul culminant al emoţiei tuturor, emoţie şi mândrie resimţite la intensitate maximă în clipa în care vocile cu timbru aparte au vibrat în liniştea Bulevardului şi a cartierelor din preajma Liceului de Artă „Ştefan Luchian”.

În tot acest timp al istoriei, în care două dintre principatele române au reușit să se unească, Transilvania se afla sub stăpânire austriacă, iar din 1867, sub dominație austro-ungară, până în 1918, când a avut loc Marea Unire de la Alba Iulia.

Acum, la 165 de ani de la Mica Unire, ziua de 24 ianuarie i-a determinat pe cei prezenţi, conducerea Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, cadre didactice şi elevi, să retrăiască cel puțin la nivel de poveste şi fotografie, acești câțiva pași făcuți de strămoșii noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România şi i-au adus aproape „în cuget şi simţiri”.













 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nesimțire fără margini la stat: Primă de 100.000 de euro la pensionare pentru un director!

astăzi, 09:00

Prima de pensionare a unui director de la Romsilva este echivalentul a 100.000 de euro, transmite ministrul Mediului, Mircea Fechet. Fechet a atras atenția și asupra bonusurilor ur...

”Progrese decisive” pentru Barajul de la Vârfu Câmpului, la Ministerul Mediului! (Foto)

astăzi, 08:50

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a participat la o întâlnire la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, întâlnire care a avut pe agendă un pu...

Deplasări de tehnică militară şi personal pe teritoriul României pentru participarea la un exerciţiu – Ordin și la Botoșani

astăzi, 08:24

Principalele rute de deplasare vor fi Nădlac – Cincu – Smîrdan şi Negru Vodă – Constanţa – Smîrdan. ”În vederea participării la exerciţiul mult...