Marți, 23 ianuarie, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la articolul din Legea Educației prin care 30% dintre elevii fiecărei clase luau indemnizația de la stat.
Încă de anul trecut, de când Ministerul Educației a dat legea prin care măcar 30% dintre elevii unei clase să primească bursă de merit, a început o adevărată polemică. Unii școlari au fost extrem de fericiți că primesc, în sfârșit, bani de la stat și că sunt fonduri suficiente și pentru ei, scrie Bugetul.ro. Pe de altă parte, cei care aveau medii foarte mari și primeau aceiași bani precum colegul care nu învăța, dar era în procent, și-au exprimat nemulțumirea. Abia acum, după luni în care mii de lei de la bugetul de stat au mers către elevi cu medii de corigență, situația pare să poată intra în normalitate.
Ce elevi din România ar putea să-și piardă bursele
Avocatul Poporului a formulat o excepție de neconstituționalitate pentru Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar, prin care a transmis că legea „deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanțe slabe să beneficieze de bursă de merit”. Soluția pe care o identifică reprezentantul românilor este aceea de a identifica cei mai buni elevi prin notele pe care le obțin, de fapt, nu prin avantajul de a primi bani de la stat chiar dacă au medii extrem de mici.
Amintim faptul că în urmă cu un an, ministrul Educației, Ligia Deca, transmitea că va modifica legea în așa fel bursele de merit să fie acordate doar pentru elevii care au medii mai mari de 9,50.