Asta, în contextul nemulțumirilor mai vechi ale unor părinți, cadre didactice și organizații neguvernamentale care acuză nerespectarea legislației în vigoare. În jurul acestei materii planează o serie de nereguli pe care ministrul David ar trebui să le „repare”. Nu de alta, dar contextul actual chiar i-ar da posibilitatea să facă acest lucru respectând, în sfârșit, ce spune legea, a declarat profesorul Emil Moise.
Pentru început, trebuie să lămurim un aspect care poate induce în eroare și anume: de ce face parte Religia din trunchiul comun dacă este o materie facultativă? În primul rând, trebuie să înțelegem foarte bine ce înseamnă trunchi comun. Potrivit Legii 198/2023, la articolul 86, paragraful 2, regăsim definiția: „Trunchiul comun se constituie din disciplinele/domeniile de studiu/modulele de pregătire obligatorii, pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal indiferent de filieră, profil şi specializare/calificare profesională, şi se stabileşte la nivel central prin ordin al ministrului Educaţiei”.
Prin urmare, dacă în trunchiul comun se regăsesc doar materiile obligatorii, ce caută Religia acolo? Ne explică profesorul de Științe socio-umane Emil Moise, președinte, totodată, al Asociației Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință: „Religia a fost introdusă în Trunchiul comun (TC) în anul 1995. Dar era o materie facultativă, în conformitate cu prevederile Constituției României. Fiind o contradicție aici - în TC existând doar materii obligatorii - mai mulți parlamentari au sesizat CCR. Pe baza acestei sesizări, Curtea Constituțională a decis atunci că Religia poate rămâne în trunchiul comun, însă cu următoarea mențiune: școlile sunt obligate să ofere această materie facultativă elevilor, însă elevii, în schimb, nu sunt obligați s-o accepte”.
Continuarea pe: adevarul.ro.