Un dascăl din Botoșani a predat o lecție "altfel": "Scrisoare deschisă elevului meu" - FOTO

Scrisoarea deschisă a izvorât din durerea și dezamăgirea unui cadru didactic din Botoșani, care a constatat cu adâncă amărăciune că există pe buzele unor tineri întrebarea "De ce și pentru ce mi-aș iubi țara?".
 

Un dascăl din Botoșani a predat o lecție "altfel": "Scrisoare deschisă elevului meu" - FOTO
O adevărată lecție de istorie și patriotism, încărcată de emoție și lacrimi sfinte, s-a predat astăzi la Centrul de Documentare și Informare al Liceului "Dimitrie Negreanu" Botoșani, acolo unde elevilor li s-a adresat o scrisoare deschisă, scrisoare ce a izvorât din durerea și dezamăgirea unui cadru didactic care a constatat cu adâncă amărăciune că există pe buzele unor tineri întrebarea "De ce și pentru ce mi-aș iubi țara?".
 
Profesor Budeanu-Mihalachi Mihaela a ales să le vorbească elevilor despre "Români care au schimbat lumea":

Scrisoare deschisă elevului meu
Dragule și întristatule de neputința de a-ți iubi țara…

Ai crescut frumos fizic și te asemeni unui măr roșu copt la soarele promisiunilor și al idealurilor deșarte… La privirea ta, omul zâmbește…. Dar sufletul… sufletul… cum poate fi… daca nu ai pus la temelia lui moștenirea spirituala a bunicilor și părinților tăi?
 
Sufletul tău e veșnic pribeag, veșnic nemulțumit, veșnic tulburat. Sufletul tău rămâne o coajă fără miez dacă nu simți, dacă nu iubești, dacă nu pui patimă în ceea ce trăiești! Și…. rădăcinile… rădăcinile tale unde îți sunt? Nu te bate vântul străinului, care te umilește pentru că nu-ți cunoaște izvorul…., nu-ți șterge lacrima străinul ce nu știe ce e dorul…

Ia seama la pericolul aparentei bogății. Nu ea este cea adevărată, nu ea te ajută să te împlinești! Ci locul acesta…. cu oamenii lui, cu familia ta, cu țara ta!
 
Despre patriotism nu poți vorbi cu ușurință. Nu poți preda sau transmite patriotismul! Nu-l poți învăța din cărți sau de la televizor! Poți doar să-l simți și asta te învață părinții.

Ei știu că un adevărat părinte nu-și poate alinta copilul decât în limba română... El știe că-l poate educa singur și nu-l va lăsa să crească asemenea unui copac singur în mijlocul câmpiei, vâltorit de toate vânturile și ploile…

Un adevărat părinte știe că țara se simte doar dacă o respecți. Doar dacă îi cunoști valorile și ești mândru de ele. Românește se simte în muzica lui Enescu sau Ciprian Porumbescu, în versul lui Eminescu….

Un părinte va ști că un copil trebuie să crească liber, sa fie cine vrea el să fie, să știe că poate trăi oriunde este el fericit... Dar că, indiferent de ce va hotărî să fie, va fi întotdeauna ROMÂN! Asta nu se schimbă!

Asta este menirea unui părinte: să-l facă să audă și tradițiile locului, dar și pe cele străine. Să-l ducă în vacanță pe Transfăgărășan sau în Maramureș, la cea mai înaltă biserică de lemn din lume… să-l poarte și prin Europa sau pe oriunde în lume…dar să-i vorbească cu drag și corect în limba română!

Dacă această dulce comunicare în limba maternă nu există, nici graiul țării nu are valoare! Noi, oamenii, dăm valoare lucrurilor de lângă noi…. Amintirea bunicilor dă valoare casei părintești, amintirea primei zile de școală dă valoare locului unde învățăm, un inel nu e valoros prin metalul din care e făcut, ci prin ce semnificație are el….

Celebrul cancelar de fier Bismarck, în a cărui armată erau multe națiuni, în inspecția armatei, se opreşte în fața unui soldat și spune: 
"Tu știi să te rogi?” 

El răspunde: "Da, Înăţimea-voastră, ştiu Tatăl nostru! ”

"Să-mi spui Tatăl nostru! ”

Şi el, în poziţie de drepţi, a zis în germană Tatăl nostru.

Bismarck se uită mai atent la el ţi îl întreabă ce naţie e. El răspunde că e polonez şi atunci Bismarck i-a cerut să spună Tatăl nostru în poloneză. În clipa aceea, soldatul a îngenuncheat şi a spus Tatăl nostru, iar Bismarck l-a întrebat: "De ce ai îngenuncheat când ai spus în poloneză Tatăl nostru?”….. iar soldatul răspunde: "Aşa m-a învăţat mama….”
 
Noi stăm în genunchi aici la noi, în fața suferinței strămoșilor care ne-au lăsat țara liberă, dar în restul lumii ar trebui să stăm drepți, cu fruntea sus, mândri că suntem români! Pe pașaportul nostru e scris cu cerneală invizibilă:

Medicul Ioan Cantacuzino – inventatorul vaccinului antiholeric
Mircea Eliade – cel mai important istoric în domeniul religiilor
Emil Racoviță – primul român care a ajuns în Antarctica și a pus bazele biospeologiei
Nicolae Paulescu -  descoperitorul insulinei
Petrache Poenaru – inventatorul stiloului
Anghel Saligny -  proiectează și construiește Podul peste Dunăre de la Cernavodă
Henri Coandă – inventatorul avionului cu reacție 
Ana Aslan – pune bazele primului institut de gerontologie

... și lista poate continua. Ei sunt doar câțiva români care au schimbat lumea, fără ei astăzi poate nu am fi călătorit cu avionul, poate ar fi murit mulți oameni fără medicamentele inventate de cercetătorii români... Dar, în mod sigur, astăzi am fi fost lipsiți de respectul cu care ne privim noi înșine și implicit  străinii. Suntem un neam mândru, un neam la care mândria pleacă din iubirea de țară.
 
De aceea, România nu a fost niciodată sinonimă cu indiferența, prefăcătoria, corupția, meschinăria, îmbrățișarea kitsch-ului orbitor….
România există doar în sufletului unui om adevărat!

Atât… și nimic mai mult!
 
E cel mai simplu lucru pe care un dascăl îl poate transmite elevilor. Și, cu certitudine, elevilor care astăzi au înțeles pe deplin lecția... viața le va da nota 10.
 
(Text transmis de bibliotecar Daniela Nichiteanu, Liceul "Dimitrie Negreanu” Botoșani)



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
101

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...

Comercianții de carne prinși pe picior greșit de forțele de ordine, s-a lăsat cu amenzi de aproape 40.000 de lei!

astăzi, 10:46
46

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspecto...

Daniel Haidarli și Marea Degustare de la Iași: O poveste despre devotament și profesionalism (galerie foto)

astăzi, 09:40
56

În lumea fascinantă a vinurilor și gastronomiei, câteva evenimente deosebite au strălucit recent în peisajul cultural și culinar al României, sub îndrumarea atentă a...