UAIC a început preînscrierea online pentru anul universitar 2023 – 2024

UAIC a început preînscrierea online pentru anul universitar 2023 – 2024

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iaşi a informat că a început preînscrierea online pentru admiterea în anul universitar 2023-2024, atât pentru cursurile de licenţă, cât şi de masterat.

Potrivit unui comunicat remis presei, persoanele interesate să fie admise la programele de studii de licenţă sau masterat organizate de UAIC au posibilitatea completării online a fişei de preînscriere şi a dosarului de concurs pe platforma eadmitere.uaic.ro (https://eadmitere.uaic.ro/ ).

„În această etapă, candidaţii pot formula opţiuni privind programele de studii la care ar dori să fie admişi şi pot încărca documente doveditoare privind datele personale, studiile absolvite, rezultatele obţinute. Preînscrierea oferă candidaţilor oportunitatea de a se familiariza din timp cu procesul de admitere şi elimină necesitatea deplasării până la sediul UAIC pentru depunerea documentelor", se menţionează în comunicatul de presă, citat de AGERPRES.

Înscrierea la toate cele 15 facultăţi ale UAIC se va putea face atât online, cât şi la sediul Universităţii, în perioada 10-15 iulie.

La admiterea 2023, candidaţii au la dispoziţie 89 de specializări pentru studii de licenţă şi 129 de specializări pentru studii de master. La 8 dintre cele 15 facultăţi ale UAIC, admiterea pentru studii de licenţă se va face exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de bacalaureat. Patru facultăţi (Drept, Educaţie Fizică şi Sport, Informatică şi Teologie Ortodoxă) au reintrodus probele scrise, care vor avea o pondere de maxim 60% din media de admitere, iar unele facultăţi (Geografie şi Geologie, Informatică, Matematică) vor lua în calcul şi nota la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat. În funcţie de facultatea aleasă, candidaţii vor susţine şi probe eliminatorii de aptitudini (Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Teologie Ortodoxă) sau probe sportive (Educaţie Fizică şi Sport).

Admiterea la studii de master se va face, în cazul majorităţii facultăţilor, pe baza unei medii în care examenul de licenţă va conta în proporţie de 60%, iar nota la prezentarea CV-ului şi/sau a scrisorii de intenţie sau interviul va avea o pondere de 40%. În cazul Facultăţii de Drept, media examenului de licenţă va avea o pondere de 50%, media anilor de studii 25% şi tot 25% nota obţinută în urma analizei dosarului, pe baza scrisorii de intenţie şi CV. Facultatea de Informatică este singura la care examenul de licenţă nu este luat în calculul mediei de admitere, aceasta fiind formată din nota la interviul de specialitate (pondere de 50% sau 60%, în funcţie de programul ales) şi media ECTS a anilor de studii de la programul de licenţă absolvit (pondere de 50% sau 40%, în funcţie de programul ales).

Candidaţii care doresc să studieze într-o limbă străină au la dispoziţie 30 de specializări în limbi străine, 6 la studii de licenţă şi 24 la studii de master.

Cetăţenii români de pretutindeni din Republica Moldova pot opta pentru a studia la extensiunile UAIC din Bălţi şi Chişinău, unde sunt disponibile şase programe la studii de licenţă şi patru programe la studii de master. De asemenea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi organizează, în anul 2023, concurs de admitere şi la filialele din Focşani şi Botoşani.

Laureaţii olimpiadelor şcolare şi ai concursurilor naţionale şi internaţionale au dreptul să fie admişi, pe locuri finanţate de la buget, fără susţinerea concursului de admitere.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
107

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
137

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
214

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...