Reacții de sancționare a Guvernului Ciucă, după ce executivul a propus pentru educație cel mai mic buget din istoria recentă (2,1% din PIB) în timpul mandatului de ministru al educației deținut chiar de coordonatoarea proiectului prezidențial „România Educată”, Ligia Deca.
„Cu capul plecat, ca în fotografia cu Klaus Iohannis, Ligia Deca (Ministerul Educației – România) spune ce i se spune să spună: că nu mai e nevoie de 6% din PIB pentru educație”, scrie Tudor Chirilă, potrivit Edupedu.ro.
„Nu vă așteptați la nicio schimbare în educație până în 2024: vin alegerile. Plătesc copiii noștri. Dar nu acum, ci mai încolo, toată viața“, spune actorul și muzicianul Tudor Chirilă, angajat în susținerea unei schimbări a sistemului educațional.
Cunoscutul artist face referire la recenta schimbare radicală de opinie a ministrului educației, Ligia Deca, în ce privește bugetul educației. Dacă în 2013 spunea că 6% din PIB pentru educație este „singura șansă pentru o democrație funcțională” („Aș vrea să susțin ideea de 6% pentru educație și campania asociata acesteia, pentru că, din punctul meu de vedere, educația este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională” – spunea Deca în urmă cu 9 ani), acum Ministerul Finanțelor, din guvernul din care Deca face parte ca ministru al Educației, propune alocarea a 2,1% din PIB Educației pentru anul 2023.
Amintim că bugetul Ministerului Educației pentru anul 2023 va fi de 32,5 miliarde de lei, potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul viitor. Astfel, raportat la Produsul Intern Brut, procentul care revine Ministerului Educației este de 2,1%, fiind cea mai mică alocare raportată la PIB din istoria recentă.
Pentru comparație, anul trecut bugetul Educației a fost de 2,28% din PIB.
Ligia Deca, actualul ministru al Educației, spunea, în 2013, că 6% din PIB pentru educație este „singura șansă pentru o democrație funcțională”.
„Aș vrea să susțin ideea de 6% pentru educație și campania asociata acesteia, pentru că, din punctul meu de vedere, educația este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională”, susținea aceasta, în 2013.