Tinerii participanți la faza județeană a Concursului de Protecție a Consumatorilor au demonstrat că au idei inedite

Tinerii participanți la faza județeană a Concursului de Protecție a Consumatorilor au demonstrat că au idei inedite

Ieri, 18 martie, un grup de reprezentanți ai Asociației pentru Consumatori din Botoșani (APC) a participat, în calitate de partener tradițional, la desfășurarea concursului de protecție a consumatorilor „Alege dreptul tău”, faza județeană. Concursul s-a desfășurat, ca de obicei, la Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani.

Organizatori sunt ISJ Botoșani, reprezentat de doamna Gina Zală, inspector pentru educație permanentă și activități extrașcolare, Comisariatul Județean pentru protecția Consumatorilor Botoșani, reprezentat de Doamna comisar superior Lorena Galan și domnul comisar Costel Alexandru Puiu.

La această etapă a concursului înscrisă în calendarul activităților naționale au participat 12 elevi de la 4 licee, anume Colegiul Economic „Octav Onicescu Botoșani”, Liceul cu Program Sportiv, Liceul „August Treboniu Laurian” și Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Flămânzi. Probele pentru liceeni au constat întru-un test grilă și o probă de eseu. În final a fost stabilită o medie iar primii doi clasați vor reprezenta județul la faza națională. Etapa Județeană pentru elevii de gimnaziu urmează a se desfășura până pe data de 10 mai 2023 când vor fi anunțate și rezultatele finale oficiale.

Tematica testului grilă a cuprins 20 de întrebări cu mai multe variante de răspuns și a fost alcătuită pe baza Ordonanței nr. 34 / 2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniști.

- Este o tema complexă, de actualitate, fiindcă noi, consumatorii ne confruntăm des, atât în comerțul electronic cât și în achizițiile directe, cu situația de a încheia diverse contracte - au apreciat organizatorii. Consumatorii trebuie să fie din ce în ce mai bine informați și foarte vigilenți, să știe ce să aleagă și care sunt regulile. Aceste concursuri sunt foarte bune pentru elevi, de altfel orice demers pentru educarea tinerilor în acest domeniu este oportun.

Din partea APC Botoșani au participat: Radu Căjvăneanau, vicepreședinte executiv și doamna profesoară Carmen Silvia Ciobanu, responsabil cu tineretul și relațiile internaționale ale asociației. D-na Carmen Ciobanu:

„Am venit cu câteva materiale și vom organiza și un colocviu pentru a implica tinerii în acest subiect, Protecția Consumatorilor și a-i face să conștientizeze că este foarte important pentru ei a se dezvoltă, nu numai ca cetățeni ai României dar și la nivel European. E important să știm ce drepturi avem, să ne cunoaștem drepturile și să trăim într-o societate în care noi suntem cei care facem regulile! De obicei tinerii au idei inedite și să vedem, în cadrul colocviului, ce putem învăța și noi de la ei”, precizează organizatorii.

Într-adevăr, în cadrul colocviului, tinerii au demonstrat că au idei inedite în ceea ce privește problemele de protecția consumatorilor care îi preocupă. La un test fulger organizat de reprezentanții APC Botoșani 85% dintre elevi au răspuns că sunt preocupați de problemele pe care le întâmpină îndeosebi în comerțul electronic.

Tot ei au venit și cu soluții:

● să verificăm bonitatea site-urilor

●telefon fix 

● adresă poștală reală

● adresă de email funcțională).  

De asemenea ●să alegem site-uri de achiziții online cunoscute

● să facem verificarea unor site-uri care ne intră în atenție după recenzii și alte informații de pe internet

● să schimbăm informații între  noi

● să  știm să ne cerem drepturile în momentul în care ni se pare că au fost încălcate

● să luăm legătura cu comercianții prin email, telefon și eventual prin poștă

● să returnăm produsele în termenul stabilit de lege

● să facem apel la organele specializate pentru a ne dobândi drepturile încălcate, inclusiv la Justiție.

De asemenea elevii au ridicat problema îmbunătățirii cadrului legislativ existent și a aplicării acestuia în mod ferm și unitar.

La activitate a participat oportun și un grup de mici reporteri de la publicația Buzz, grup coordonat de jurnalista Ioana Matfeev, care a realizat un reportaj al evenimentului.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parc destinat persoanelor cu dizabilităţi, inaugurat la Iași de Ziua Copilului

Joi, 1 Iunie 2023
55

Primarul Mihai Chirica a inaugurat, joi, de Ziua Copilului, unul dintre cele mai mari spaţii de joacă din oraş şi din ţară destinat şi persoanelor cu dizabilităţi, acesta fiind amplasat &icir...

Botoşăneanul „uns” şef al Finanţelor la Iaşi l-a prins la avere pe preşedinte: şase case, la o leafă de aproape 10.000 lei pe lună

Joi, 1 Iunie 2023
216

De la două locuinţe (o casă şi un apartament) în anul 2015 şi economii în conturi de aproape 30.000 de euro tot atunci, botoşăneanul Doru Viorel Alupoaei, „uns” şef al ...

Ligia Deca amenință: „Dacă greva continuă, nu vom putea evita prelungirea anului școlar sau reprogramarea examenelor”

Joi, 1 Iunie 2023
106

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, avertizează că dacă profesorii continuă greva, nu vor mai putea fi evitate consecinţe, precum reprogramare de examene sau prelungirea anului şcolar.Ea a fos...