Tăierea drastică a numărului de ore de școală a fost votată de Comisia pentru Învățământ din Senat, după ce un proiect de modificare a legii educației în acest sens a fost inițiat de Liviu Pop.
Concret, proiectul de lege prevede o medie de 20 de ore pe săptămână pentru elevii din clasa pregătitoare până la clasa a IV-a. În prezent elevii învață 19-20 de ore pe săptămână la clasa pregătitoare (au maximum un opțional), minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a și a III-a, iar în ultima clasă de învățământ primar, elevii au minimum 21 de ore și maximum 22 de ore la clasa a IV-a, relateaza Digi24.ro.
La gimnaziu, proiectul de lege inițiat de Liviu Pop prevede cele mai drastice tăieri. Proiectul introduce termenul de "medie" de 25 de ore pe săptămână pentru gimnaziu.
În prezent, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.
Întrebat dacă s-a consultat cu un expert în curriculum, înainte să scrie proiectul de lege, Liviu Pop a răspuns: “Da, cu toți. E irelevant cine. Nu vi-i pot spune, pentru că nu am acordul lor”.
Întrebat cum vor putea învăța elevii și preda profesorii aceeași materie, într-un număr de ore mai mic, Pop a răspuns pentru Edupedu.ro: “Simplu: introducând exact ceea ce încercăm să facem de ani buni, o predare transdisciplinară”.