Sute de copii din cinci unități de învățământ din Botoșani au participat la un FlashMob național

Sute de copii din cinci unități de învățământ din Botoșani au participat la un FlashMob național

„Școala pentru toți copiii!”- II este un proiect derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului - CADO în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară - ACDC, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014 - 2021.

Scopul proiectului este îmbunătățirea practicilor instituționale în aplicarea legislației de prevenire și combatere a segregării și discriminării rasiale datorită acțiunilor de watchdog, monitorizare și advocacy a ONG-urilor, capacitate pentru a identifica și raporta discriminarea elevilor romi în educație sub forma segregării.

Proiectul include o componentă pentru creșterea gradului de conștientizare a actorilor decizionali în asigurarea educației incluzive, a părinților și victimelor segregării, precum și a publicului larg privind impactul segregării la nivel personal, educațional și asupra societății și importanța dreptului egal la educație de calitate, care vizează județele Botoșani, Brașov, Constanța, Cluj, Iași, Ialomița, Maramureș, Mureș, Prahova și Suceava și municipiul București.

În acest sens Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC a lansat în luna august 2021 campania de informare și conștientizare „Și la Școală Suntem Toți la Fel!” din cadrul proiectului, care include organizarea unor sesiuni de informare cu cadrele didactice din cele 11 județe, organizarea de sesiuni pentru informarea părinților și a membrilor comunităților unde au fost identificate cazuri de segregare.

Totodată, în cadrul campaniei, ziua de 4 aprilie 2022 a fost dedicată organizării de flash mob-uri cu participarea a peste 2.400 de elevi din școlile identificate ca fiind segregate. Fiecare școală și-a regizat propriul film de prezentare, fondul muzical fiind selectat în funcție de dorința elevilor participanți, inclusiv locația fiind aleasă de cadrele didactice, coordonatori de eveniment de comun acord cu elevii.

Pentru realizarea conceptului grafic au fost folosite 200 de afișe, 2.000 de flyere și 2.400 de șepci. Campania va culmina cu realizarea unui film de scurt metraj privind segregarea școlară prin includerea unor testimoniale ale elevilor din școlile segregate. Materialele video realizate de cele 33 de unități de învățământ din cele 11 județe pot fi vizionate, votate și distribuite de pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/haicunoiscoalapentrutoticopiii și vor participa la o competiție pentru cea mai apreciată și creativă activitate.

În funcție de interacțiunile, aprecierile și distribuirile publicului larg, vor fi desemnați câștigătorii acestei activități în data de 5 mai 2022.

La nivelul județului Botoșani, peste 350 de elevi din cele 5 unități de învățământ partenere în cadrul proiectului „Școala pentru toți copiii!”- II, și anume Școala Gimnazială „Nicolae Călinescu” Coșula, Școala Gimnazială nr. 1. Sulița, Școala Gimnazială „Dan Iordăchescu” Hlipiceni, Școala Gimnazială nr. 1. Concești și Liceul Tehnologic Coțușca, au participat la acțiunea Flash mob, organizată în data de 4 aprilie 2022.

În cadrul acțiunii elevii participanți au realizat filme scurte cu tematica: „O zi  la școală/clasă segregată”, dar s-au folosit și de sloganurile campaniei: „Fără Discriminare în Școală!”, „Și la Școală Suntem Toți la Fel!”.

Pentru mai multe informații legate de campania de conștientizare din cadrul proiectului „Școala pentru toți copiii!”- II, ne puteți contacta la adresa de e-mail: campanie.sptc@gmail.com sau la numărul de telefon 0770367769, Coordonator campanie  - Ionuț Ruști.

„Provocarea propusă de inițiatorii proiectului ,,Școală pentru toți copiii!” ne-a deschis noi orizonturi de abordare a discriminării în rândul elevilor. Pornind de la sloganul ,,Suntem diferiți, dar egali!” am scos în evidență că este important ca fiecare elev să se simtă în cadrul colectivului ca acasă, să fie acceptat așa cum este, să-i fie cunoscute și acceptate obiceiurile și tradițiile, problemele de sănătate”, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Sulița, Colac Livia.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
795

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
373

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
105

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...