Succes al unei tinere din Botoșani la un important concurs național de traducere literară

Pasiunea pentru limbile străine, dar și perseverența, munca susținută în amfiteatrele universității, i-au adus și rezultatele meritate.

Succes al unei tinere din Botoșani la un important concurs național de traducere literară

 Simona-Rodica Vasîlciuc  

Studenţii de la Facultatea de Litere şi Știinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Stefan cel Mare” din Suceava se află printre câştigătorii uneia dintre cele mai cunoscute manifestări ştiinţifice studenţeşti cu profil filologic din România, Colocviul Naţional Studenţesc „Mihai Eminescu”, ajuns la cea de-a XLIX-a ediție, care s-a desfăşurat la Iaşi, în perioada 17-20 mai 2023.

La secțiunea de traduceri din acest an, premiul al III-lea a fost obținut de studenta Ruth Naomi Lupu, din anul al II-lea, de la specializarea limba și literatura engleză-limba și literatura spaniolă, pentru traducerea în limba spaniolă a poemului eminescian „Noi amândoi avem acelaşi dascăl” (sp. Tú y yo ambos gozamos de igual maestre).

Menţiunea a fost câştigată de studenta Anca Diana Istrate, de la specializarea Conversie Limba și literatura spaniolă, anul al II-lea, care a tradus în limba spaniolă poezia „Cărţile” (sp. Los libros).

Dar acestea nu sunt singurele premii obținute de studenţii Facultăţii de Litere şi Știinţe ale Comunicării. La sfârşitul lunii mai a anului în curs, au fost desemnaţi şi câştigătorii Concursul Național de Traducere „LA VOZ A TI DEBIDA”, ediția a V-a, organizat de Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă al Universității din București, cu spriijinul Institutului Cervantes, Ambasadei Spaniei la București și al revistei Observator Cultural.

La acest concurs s-a remarcat și o botoșăneancă. Este vorba despre studenta Simona Rodica Vasîlciuc, specializarea Limba și literatura franceză – Limba și literatura spaniolă. Aceasta a câştigat o Menţiune pentru traducerea din limba spaniolă în limba română a trei texte, două în versuri şi unul în proză: Juan José Arreola - fragment din El discípulo, 1963 (rom. Ucenicul); José Corredor-Matheos - poeziile No sabe el gorrión, din vol. No sabe el gorrión, 2004 (rom. Nu ştie vrăbiuţa) şi Escribir en otoño, din vol. Un pez que va por el jardín, 2007 (rom. Să scrii toamna, din volumul Un peşte care trece prin grădină).

Toate cele trei studente au fost coordonate de lector univ. dr. Alina-Viorela Prelipcean.

Simona-Rodica Vasîlciuc a fost elevă a Colegiului Național ”A.T.Laurian” Botoșani, aceasta urmând ulterior Facultatea de Limba și literatura franceză – Limba și literatura spaniolă, din cadrul Universităţii „Stefan cel Mare” din Suceava.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
17

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
78

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
862

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...