Studentul din Botoșani care și-a pus cortul în fața Universității, fugărit de paznici. Ce zice rectorul Toader

Protestul studentului de la Facultatea de Litere, care și-a pus cortul în parcul de lângă Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași pentru a-şi arăta nemulțumirea față de decizia Ministerului Educației de a relua activitatea universitară în sistem „față în față”, a durat ieri doar câteva ore, personalul care asigură paza instituției de învățământ solicitându-i tânărului să părăsească spațiul care se află în proprietatea UAIC, potrivit Ziarul de Iași.

Contactat telefonic, rectorul Tudorel Toader a afirmat că nu știa că personalul instituției i-a cerut tânărului să îşi strângă cortul de pe proprietatea UAIC, dar a menționat că este de acord cu orice formă de protest şi de exprimare a punctului de vedere, atât timp cât demersul se află în legalitate.

Studentul Theodor Gavril, membru în Consiliul Facultății de Litere, a decis să îşi manifeste nemulțumirile legate de decizia abruptă a Ministerului Educației de reîncepere a cursurilor față în față instalându-și cortul în parcul „La Balenă”, spațiu în proprietatea UAIC.

Tânărul nu avea nicio aprobare pentru a monta un cort pe proprietatea instituției de învățământ superior, iar atunci când paznicii i-au cerut să părăsească zona, tânărul s-a conformat. La fața locului a fost prezent şi un echipaj de poliție, care l-a legitimat pe tânăr.

Theodor Gavril afirmă că, într-adevăr, UAIC avea tot dreptul să îi ceară să părăsească spațiul din parcul „La Balenă” şi nici nu contestă demersul instituției în niciun fel, dar menționează că nu va renunța să protesteze şi să reprezinte interesele colegilor săi. În acest moment, Theodor Gavril a făcut o cerere către Primăria Iași pentru a realiza un protest vinerea aceasta, acțiune susținută şi de alți studenți.

„Timp de aproape doi ani am plătit o chirie în Iași, la care am renunțat în urmă cu aproape trei luni, în momentul în care toate semnalele arătau că nu vom mai începe cursurile față în față. În situația mea sunt mulți alți colegi. Acum, mă aflu în situația de a face naveta de la Botoșani sau să îmi găsesc o chirie foarte scumpă într-un timp scurt, având în vedere că anul universitar se va încheia în două-trei luni”, afirmă Theodor Gavril, student în anul al II-lea la Facultatea de Litere.

În situația sa se află atât colegi de facultate, dar şi colegi de la alte facultăți. Universitatea nu a dispus niciodată de suficiente locuri de cazare pentru toți tinerii care solicitau acest lucru, însă studenții se puteau pregăti din timp. Acum, decizia de la nivel național i-a prins pe toți pe nepregătite, existând chiar cazuri în care studenții au plecat din ţară, fiind ferm convinşi că îşi pot continua activitatea academică în mediul online. În situaţii similare se află şi cadre didactice.

Ce spune rectorul Tudorel Toader

Contactat telefonic, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, afirmă că este de acord cu orice formă de protest, atâta timp cât aceasta este în legalitate.

„În măsura în care se respectă regulile privind protestele şi celelalte, e o libertate de exprimare a nemulțumirii lui sau lor. Totuși, majoritatea studenților vor o revenire față în față. Ministerul a reglementat obligativitatea de a reveni la această formă, faţă în faţă. Noi, oricâtă autonomie avem, nu putem să spunem «nu». Respectăm ordinul ministrului. Până la urmă, trebuie un echilibru între măsurile luate şi interesele corpului academic, al profesorilor şi studenţilor”, explică rectorul.

Întrebat dacă va reuşi Universitatea să acopere numărul de cereri de cazare din partea studenților, rectorul subliniază că tot timpul au fost mai multe cereri decât a putut instituția onora.

„Încă din vremea când eram prodecan la Drept şi m-am ocupat de cazări, absolut niciodată  nu am avut suficiente locuri. Nicio universitate din țara asta nu are suficiente. Poate doar Academia de Poliție”, a mai afirmat Tudorel Toader.

Trebuie menţionat faptul că Senatul UAIC a dispus ca până pe 4 aprilie cursurile şi seminariile să se realizeze în sistem hibrid, pentru a permite studenţilor care nu au încă cazare să facă demersurile necesare, iar activităţile care nu pot fi realizate în acest fel să fie recuperate până la finalul anului. De asemenea, UAIC a dispus realizarea unei sesiuni speciale de cazare în cămin, în funcţie de punctajul obţinut în semestrul I.

Sursa FOTO: Ziarul de Iași 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

astăzi, 20:10

Social-democratul le-a arătat oficialilor europeni că nicio altă țară europeană nu a scris în Planul său pentru Redresare și Reziliență un prag raportat la PIB care să limiteze creșt...

Locuință dintr-o localitate din Botoșani, cuprinsă de flăcări: Proprietarul a suferit arsuri!

astăzi, 19:30

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din localitatea Draxini. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale ...

Cosmin Andrei: „Am atins pragul de 10.000 de botoșăneni care au răspuns la consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi!”

astăzi, 18:40

„Le mulțumesc tuturor botoșănenilor care au răspuns consultării privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric. În urma susținerii pe care am primit-o de la dumneavoa...