Ştefania Iacob şi Sorin Poclitaru au dat folk unui colegiu - FOTO

Rămâne o întrebare, la care răspunsul îl au doar câţiva dintre cei prezenţi: chiar se va da folk şi altor şcoli din Botoşani sau s-a făcut primăvară cu o singură floare, ieri, după ora 14:00, la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”?

Ştefania Iacob şi Sorin Poclitaru au dat folk unui colegiu - FOTO
Ce legătură o fi între Asociaţia Culturală FAIR (Folkul Acasă În Realitate), Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Rotary Club Botoşani şi ştiri.botoşani.ro? Dacă aţi fi urmat invitaţia lansată de pe afiş şi aţi fi mers, ieri după-amiază, în sala de festivităţi a unităţii de învăţământ de pe strada Prieteniei, aţi fi aflat-o, cu siguranţă. 
 
Aşadar, s-a deschis, şi în Târgul Doamnelor, de altădată, uşa de la camera cu versuri a poetului Sorin Poclitaru şi, vai nouă! – cu o vorbă a unui prieten folkist de-al său, Marius Matache – ne va fi mai greu s-o închidem, decât ne-a fost cu acea cutie a Pandorei! Cel mai cântat poet român în viaţă, ale cărui versuri sunt acompaniate, pe scenele patriei, de chitarele a peste 100 de cântăreţi, care susţine săptămânal o rubrică de muzică la un post local de radio şi care a făcut din Gura Humorului o veritabilă Mecca a folkiştilor, şi-a început periplul prin unităţile de învăţământ din Botoşani, chitit să dea „folk la şcoli”, în spectacole desfăşurate cu c(l)asa închisă, în faţa elevilor de liceu. El a venit cu un vraf de cărţi, pe care nu numai că le citise, dar le şi scrisese şi semnase, pe deasupra, ca autor prolific ce este, şi cu o frumoasă şi talentată studentă a Universităţii din Suceava, de loc (şi de fapt) din Botoşani – am numit-o pe Ştefania Iacob, aducându-ne, într-o zi superbă, de altfel, „Vindecarea de frig”, cel mai recent CD al său şi interpretând melodii în stilul care au făcut-o celebră încă de la 16 ani, când şi-a scos primul album, mare parte dintre acestea fiind pe versurile lui Sorin Poclitaru.
 
Evenimentul de cultură fără ştaif şi fără crispare, cu protagoniştii lui întreţinându-se colocvial cu elevii, pe limba lor, a fost pe gustul  adolescenţilor, care şi-au intrat rapid în ritm, lăsând „lăicuitul” şi „tăguitul” în seama câtorva ”foşnitori” din ultimele rânduri ale cochetei săli şi punându-se, în marea lor majoritate, pe hohotit, fredonat şi aplaudat, după caz, cu o încântare pe care au uitat s-o mai mascheze. Chiar şi fumătorii (credeaţi că nu ştim?!), deşi ar fi avut ocazia să plece imediat după pauza de ţigară, au ţinut să revină, totuşi, în sală, printre spectatori – atât de „prinşi” au fost de melanjul de umor şi emoţii degajat din versurile poetului, de vocea deosebită şi de şarmul personal ale tinerei folkiste. Mai către final, 10-12 domnişoare (ba chiar şi un băiat, doi) şi-au învins timiditatea şi au recunoscut că, dacă nu scriu, măcar le place să citească, alegându-se cu câte un volum de poezie din partea autorului. Am văzut,  mai pe seară, pe Facebook, câteva postări interesante, ale lor, din care am tras concluzia că din acele cărţi a şi început să se citească, deci putem spera că vom asculta, în anii ce urmează, ceva mai puţine manele...
 

 
Un spectacol de succes, aşadar, dintre cele cu care Asociaţia Culturală FAIR şi-a răsplătit publicul în ultima vreme. De n-ar fi să amintesc decât târgurile de folk („O gură de folk” a putut fi luată nu doar de cei din Humor), Festivalul naţional „20 de ani Lumină”, Alchimia toamnei la Gura Humorului sau foarte proaspătul „Ziua lui Izu Bellu” (că, după 50 de ani, începi să ai iz de Bellu, motiva poetul alegerea acestui pseudonim, ca pretext pentru a-şi serba ziua de naştere)... Başca Tabăra de folk de la Vama Veche, VAMADUS FOLK 2018, zisă, pe care vor tăbărî ”poclitarienii” în intervalul 11-13 mai a.c. Cu unul mai puţin la apel: Vasile Mardare, cel născut la Săveni, cu vreo 47 de ani în urmă, şi recent plecat spre o lume cu mai mult folk, pesemne.
 
Nu uit să semnalez prezenţa în public a membrilor Rotary Club Botoşani, cei ce au făcut posibilă întâlnirea (la care s-a descoperit şi o surprinzătoare legătură de rudenie – ca să vezi, ce înseamnă să ieşi, un pic, în afara reţelelor de socializare!), a reprezentantului partenerului media, ştiri.botoşani.ro, şi a câtorva pedagogi ai colegiului.  



 
Rămâne o întrebare, la care răspunsul îl au doar câţiva dintre cei prezenţi: chiar se va da folk şi altor şcoli din Botoşani sau s-a făcut primăvară cu o singură floare, ieri, după ora 14:00, la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”?
 
(Todirel Călugărița)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 07:56
6

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
395

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
769

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...