Spanioli și români uniți în proiectele Școlii Gimnaziale nr. 1 din Rădăuți-Prut (video)

Spanioli și români uniți în proiectele Școlii Gimnaziale nr. 1 din Rădăuți-Prut (video)

Școala Gimnazială Nr. 1 Rădăuți-Prut s-a bucurat, vineri, de prezența unor oaspeți de seamă din Spania, colaboratori ai proiectului transfrontalier „Cartea unește inimi”. Jose Antonio Badiola, decan al Facultății de Teologie din Vitoria Gasteiz, Nekane Gonzalez și Mari Jose Fernandez sunt colaboratori ai proiectelor ”Cartea unește inimi” și ”Masa Bucuriei” și se află pentru prima dată într-o vizită în România.

Astfel, deși, în mod normal e perioadă de vacanță pentru elevi, totuși o parte din elevii s-au întors cu bucurie la școală pentru a prezenta împreună cu cadrele didactice din frumusețea culturală a României. Elevi și cadre didactice deopotrivă au conturat o activitate care a bucurat și a trezit interesul oaspeților pentru cultura noastră națională. Activitatea a debutat cu un cuvânt de deschidere rostit, în limba spaniolă de către domnul profesor Postolachi Vasile, urmat de eleva Matei Popescu Luiza care a rostit poezia Yo tengo un amigo.

Elevi atât din Miorcani cât și din Rădăuți-Prut au prezentat prin cântec și dans popular frumusețea tradiției noastre spre bucuria oaspeților. Activitatea a culminat cu o horă a unirii în care s-au prins toți participanții. La finalul activității, doamna director Gavrilescu Oana Mihaela le-a oferit diplome și daruri tradiționale românești în semn de recunoștință și mulțumire pentru implicarea în  activitățile Școlii. La rândul lor, oaspeții au oferit elevilor participanți dulciuri și au prezentat și ei din cultura bască, printr-un cântec.

De asemenea cei trei colaboratori însoțiți de domnul profesor Postolachi Vasile au vizitat și Liceul Teoretic Lipcani, unde s-au întâlnit cu doamna director Muntean Natalia și alte cadre didactice.

„A fost o zi minunată, plină de emoții și bucurii. Ne-a făcut o deosebită plăcere să cunoaștem atât școlile cu care suntem în parteneriat în proiect dar și minunații elevi și profesori ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Rădăuți-Prut care ne-au primit cu atâta căldură și ne-au prezentat din frumusețea tradițiilor românești. De asemenea a fost bucurie imensă să îi însoțim pe frații (cum le place lor să se numească) Vasile și Andrei în traseul lor săptămânal de Masa Bucuriei. Fac o treabă deosebită, aducând bucurie pe chipurile oamenilor și noi am fost de asemenea bucuroși să ne implicăm cu ei”, a declarat Jose Antonio Badiola, decan al Facultății de Teologie din Vitoria Gasteiz (Nordul Spaniei).

„La Școala Gimnazială Nr. 1 Rădăuți-Prut m-am simțit ca într-o familie iar drept dovadă a fost faptul ca nu m-am putut abține să nu intru în dansurile populare românești alături de elevi. Zâmbetul doamnei directoare, căldura cadrelor didactice și entuziasmul minunaților elevi se vedeau chiar dacă nu înțelegem limba și au conturat această atmosferă de bucurie. De asemenea a fost o mare bucurie de a-i însoți pe Vasile și Andrei la Masa Bucuriei și de a sta de vorbă cu persoanele vizitate de ei în acest proiect. România este o țară minunată cu oameni minunați și acest lucru l-am văzut pe deplin astăzi”, a declarat Nekane Gonzalez.

În după amiaza zilei, cei trei oaspeți spanioli, împreună cu domnii Postolachi Vasile și Nenișcă Andrei s-au implicat cu bucurie și emoții în proiectul ”Masa Bucuriei”, însoțindu-i pe cei doi coordonatori în cele șapte sate pentru a împărți alimente familiilor beneficiare ale proiectului.

„Ne-a bucurat mult prezența acestor oasepeți în școala noastră și în proiectul ”Masa Bucuriei” iar bucuria de pe chipurile lor spune multe despre impresia lor. Am discutat împreună despre activitățile derulate în cele două proiecte (Cartea unește inimi și Masa Bucuriei) dar și despre activități viitoare. Mulțumesc doamnei directoare, Gavrilescu Oana Mihaela, minunaților colegi și dragilor mei elevi pentru frumoasa activitate de ieri. Atât eu cât și bunul meu frate Andrei Nenișcă suntem bucuroși de prezența, modestia și implicarea lor în proiectul Masa Bucuriei. Ne bucură și ne responsabilizează încrederea acordată de ei. Tuturor le aducem din suflet un sincer: Mulțumesc!”, a declarat domnul Postolachi Vasile, profesor de Religie.

 

 

 






















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
695

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
178

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
460

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...