Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunță investiții de peste 965 de milioane de lei pentru reducerea abandonului școlar în peste 1.400 de unități de învățământ (fotogalerie)

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunță investiții de peste 965 de milioane de lei pentru reducerea abandonului școlar în peste 1.400 de unități de învățământ (fotogalerie)

Mihai-Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat, miercuri, investiții de peste 965 de milioane de lei, pentru a reduce abandonul școlar. De asemenea, Inspectoratele Școlare Județene vor încheia contracte de finanțare cu 1.415 unități de învățământ.

Discuțiile au avut loc la Colegiul Național „Sf. Sava” din București, împreună cu inspectori școlari generali din toată țara, privind proiectul Legii învățământului preuniversitar.

„Este important să acționăm într-o manieră adecvată pentru ca instituțiile din domeniu să fie pregătite pentru punerea în aplicare a noii legi și a măsurilor din Proiectul ,,România Educată” și să-și concentreze demersurile asupra elevului ca subiect principal, contribuind astfel la reducerea abandonului școlar și a ratei de părăsire timpurie a școlii și asigurând creșterea performanței printr-un just echilibru între echitate și performanță. Apreciez nivelul și profesionalismul dezbaterii cu inspectorii școlari generali”, a scris într-o postare pe Facebook, ministrul Educației.

Miercuri au fost semnate și acordurile de implementare între reprezentanții ministerului, în calitate de coordonator de reformă/responsabil pentru Componenta C15 - Educație - PNRR și reprezentanții inspectoratelor școlare județene, cu scopul de a implementa investițiile specifice Schemei de Granturi din cadrul Programului Naţional de Reducerea Abandonului Școlar (SG-PNRAS).

În baza celor 42 de acorduri semnate miercuri, inspectoratele școlare județene vor încheia contracte de finanțare cu 1.415 unități de învățământ ale căror proiecte au fost aprobate. Suma totală eligibilă pentru runda 1 PNRAS este în valoare de 965.360.925,30 lei.

Cheltuieli eligibile:

(a) Cheltuieli pentru servicii (maximum 15% din valoarea totală a grantului);

(b) Cheltuieli de natură salarială (maximum 15% din valoarea totală a grantului);

(c) Cheltuieli pentru evenimente și deplasări (maximum 15% din valoarea totală a grantului);

(d) Cheltuieli de formare a cadrelor didactice (maximum 5% din valoarea totală a grantului);

(e) Echipamente și software (minim 20% - maxim 25% din valoarea totală a grantului);

(f) Cheltuieli mici lucrări de amenajare și mobilier (maximum 10% din valoarea totală a grantului);

(g) Cheltuieli pentru alte bunuri și servicii, inclusiv/mai ales asigurarea unei mese (maximum 35% din valoarea totală a grantului);

(h) Cheltuieli cu subvenții, ajutoare, premii (maximum 10% din valoarea totală a grantului).

„Reducerea abandonului școlar este o prioritate pentru Ministerul Educației. Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) - inițiat de Ministerul Educației - face parte din cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată”, cu finanțare PNRR. Investițiile vor ajuta unitățile de învățământ gimnazial de stat, cu risc ridicat și mediu de abandon și părăsire timpurie a școlii, pornind de la premisa că abandonul școlar este un fenomen complex, declanșat de un cumul de cauze asociate unor factori de risc diferiți ce trebuie abordați într-o manieră integrată: personali, școlari, sociali, economici și culturali”, a declarat Mihai Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, pe pagina sa de Facebook.

„Respectăm și asigurăm dreptul fiecărui elev la șanse egale de acces și de progres în educație, dar și de finalizare a studiilor. PNRAS sprijină dreptul elevilor din zonele dezavantajate la educație, pentru că sistemul trebuie să fie centrat pe cel care învață și să se adapteze la nevoile lui, astfel încât fiecare elev să își atingă maximumul de potențial”, mai scrie oficialul din educație.





 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Activistul civic Bogdan Cărăușu a intrat oficial în cursa electorală. „Am înțeles că eu făceam de fapt politică” (foto, video)

Duminică, 21 Aprilie 2024
520

Duminică după-amiază, Bogdan Cărăușu și-a anunțat, oficial, candidatura pentru Consiliul Local al Primăriei municipiului Botoșani, în mod independent.Bogdan Cărăușu activează &...

Pași importanți pentru realizarea Șoselei de Centură a Botoșaniului! (foto, video)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1674

Proiectul pentru realizarea Șoselei de Centură Ocolitoare a municipiului Botoșani a fost scos la licitație. Tronsonul de 10 kilometri va avea continuitate în Drumul Expres Botoșani – ...

Imagini din trecut îmbrăcate în idei de viitor în Muzeul Multimedia din Centrul Istoric al Botoșaniului! (foto, video)

Vineri, 19 Aprilie 2024
607

Muzeul Multimedia din Centrul Istoric al municipiului Botoșani este unic în județul Botoșani, dar mai ales în Regiunea Moldovei prin faptul că se află în subteranul unei clădir...