Situaţie tot mai grea! Mai multe primării din judeţ nu au bani pentru drepturile salariale ale profesorilor!

Situaţie tot mai grea! Mai multe primării din judeţ nu au bani pentru drepturile salariale ale profesorilor!

Finalul de an aduce probleme tot mai mari în unităţile administrativ-teritoriale, unde bugetele şi aşa au fost insuficiente, şi deja se înregistrează blocaje în ceea ce priveşte plata anumitor drepturi salariale către angajaţii din sistemul de învăţământ.

Liviu Axinte, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI), susţine că deja sunt situaţii în care s-a ajuns la executarea silită pentru recuperarea sumelor pe care dascălii le-au câştigat în instanţă.

În cursul zilei de marţi, conducerea LSI Botoşani a făcut o adresă către Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului şi către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, în vederea alocării de sume către primării pentru plata acestor drepturi.

La nivelul municipiului Botoşani, consilierii locali au aprobat, marţi, rectificarea bugetului cu suma de 3,77 milioane de lei, bani destinaţi plăţii salariilor profesorilor pentru luna octombrie, plata lefurilor fiind programată pentru data de 9 noiembrie.

“La nivel de municipiu probabil este o alocare între şcoli, nu este rectificare în sensul că s-a suplimentat bugetul alocat şcolilor, ci probabil că este o redistribuire. La rectificarea din luna noiembrie, care urmează, aşteptăm să fie alocaţi bani pentru deblocarea situaţiei în mai multe unităţi în care există minusuri. Vom avea o întâlnire cu liderii de sindicat din judeţ pentru a afla cu ce probleme se mai confruntă. Ştiu că e o situaţie dificlă la Dimăcheni, la Dersca. Nu au fonduri pentru plata hotărârilor judecătoreşti care privesc fie decontarea navetei, fie plata unei părţi a sentinţelor. Am solicitat prin adresă Instituţiei Prefectului şi preşedintelui Consiliului Judeţean şi Finan'elor Publice găsirea unei soluţii de suplimentare a bugetelor acelor unităţi administrativ-teritoriale unde lucrurile par a se bloca pentru a se ieşi din situaţia aceasta. Nu ştiu ce se va întâmpla, dacă vor fi daţi sau nu banii”, a declarat Liviu Axinte, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Botoşani.

 

 

Spune-ne opinia ta