Sindicaliștii din educație, cu privire la vizita neanunțată a ministrului într-o școală din Ialomița: „Descinderile” trebuie să respecte legea, chiar dacă sunt bine intenționate

Sindicaliștii din educație, cu privire la vizita neanunțată a ministrului într-o școală din Ialomița: „Descinderile” trebuie să respecte legea, chiar dacă sunt bine intenționate

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLÎ) a emis public un punct de vedere cu privire la vizitele neanunțate efectuate de către ministrul Educației, Monica Anisie, în școli din județul Ialomița, respingând o legitimitate a acestora din punct de vedere legal. În momentul de față, dascălii din întreaga țară sunt subiectul unui scandal, mai întâi de natură mediatică, după ce „aterizarea” ministrului în timpul unei ore de curs a surpins-o pe profesoară țipând în fața clasei, iar copiii erau descălțați, deși aceasta era încălțată, „pentru a proteja parchetul”.

Conform viziunii taberei care apără profesoara respectivă, ministrul nu a făcut decât să umilească în fața elevilor și în fața întregii suflări autohtone cadrul didactic, prin gestul său.Totodată, sindicaliștii au pus accent pe subfinanțarea sistemului educațional, factor care determină mare parte dintre disfuncțiile întâlnite în unitărțile de învățământ.

Vizitele inopinate efectuate zilele trecute ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, la două unităţi de învăţământ din judeţul Ialomiţa, au căpătat forma unor "descinderi", fără să fie respectate condiţiile legii, ceea ce a transformat o intenţie bună a ministrului într-un act care a provocat nemulţumiri mari, după ce o învăţătoare a fost umilită în faţa copiilor şi a camerelor de filmat, afirmă reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, într-un comunicat remis, sâmbătă, Agerpres.

"În data de 14 ianuarie ministrul Educaţiei şi Cercetării, doamna Monica Anisie, însoţită de reprezentanţi ai mass media, a vizitat două unităţi de învăţământ din judeţul Ialomiţa, obiectivul principal fiind, conform celor afirmate de doamna ministru, de a vedea la faţa locului o parte a problemelor cu care se confruntă învăţământul din România. Aşa a aflat că cele două unităţi de învăţământ au toalete în curtea şcolii, nu au pază, numărul îngrijitoarelor este insuficient, iar naveta cadrelor didactice nu este decontată, fiind şi cazuri în care costurile navetei ajung şi la 800 de lei. Este de apreciat faptul că doamna ministru a luat legătura şi cu primarii acelor localităţi, solicitându-le să urgenteze construcţia acestor toalete şi să găsească bani pentru a se deconta naveta cadrelor didactice. Problemele găsite în teren, în urma controalelor, sunt lucruri semnalate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ constant, de ani de zile, însă au fost ignorate. Situaţia din şcoli este efectul costului standard, indicator care este groparul învăţământului românesc. Toate aceste lipsuri din unităţile de învăţământ sunt consecinţele subfinanţării crase", susţin reprezentanţii FSLI.

Aceştia subliniază însă că "descinderea" ministrului educaţiei în sala de clasă, argumentată de faptul că a auzit-o pe doamna învăţătoare ţipând la un elev şi muştruluirea acesteia în faţa elevilor şi a camerelor de filmat "a creat o stare de indignare justificată în rândul cadrelor didactice şi nu numai".

"Asta pentru că multe cadre didactice din România s-au simţit în ipostaza neplăcută în care a fost doamna învăţătoare şi au privit gestul ministrului ca pe unul de imagine în faţa opiniei publice. Pedagogic nu se face aşa! Chiar dacă doamna învăţătoare a folosit un ton mai ridicat, corect era dacă doamna ministru avea o discuţie cu acest cadru didactic, după terminarea orei şi nu în faţa elevilor. Ceea ce trebuie şă ştie şi să respecte cei care fac astfel de controale în unităţile de învăţământ, fie că sunt inspectori şcolari, inspectori şcolari generali sau miniştri este că, în conformitate cu prevederile art. 272 din Legea educaţiei naţionale: cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfăşurării activităţii didactice de nicio autoritate şcolară sau publică; înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce", se menţionează în comunicat.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ precizează că "nu sprijină nicio formă de derapaj în unităţile de învăţământ, fie că acesta este făcut de un cadru didactic la ore, fie că este realizat de un ministru aflat într-un control".

Sindicaliştii susţin că legea trebuie respectată de toată lumea şi aşteaptă din partea ministrului Educaţiei şi Cercetării un rezultat public al acestor verificări care vor avea loc şi în alte unităţi şcolare, dar şi măsuri concrete de rezolvare a problemelor cu care se confruntă educaţia din România.

"Este de apreciat faptul că ministrul Educaţiei este preocupat de ce se întâmplă în şcolile din România şi vrea să vadă pe viu realităţile din acestea. Poate aşa va avea argumente să bată cu pumnul în masa Guvernului României şi să atragă atenţia că educaţia are nevoie de fonduri suplimentare şi că acest cost standard subdimensionat distruge acest domeniu atât de important. Însă, doamna ministru nu trebuie să uite că orice control sau inspecţie într-o unitate de învăţământ trebuie să se facă respectând nişte reguli stabilite prin lege. Altfel, există riscul major ca o bună intenţie avută în vedere când se face un asemenea control, să se transforme într-un eşec. Am convingerea că, pe viitor, astfel de lucruri nu se vor mai repeta, iar verificările vor scoate la suprafaţă problemele în ansamblul lor", a declarat Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat marfă contrafăcută care trebuia să ajungă în Ucraina (Foto)

astăzi, 10:49
2

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând î...

Premiul I obținut de un artist botoșănean la Festivalul de la Sarajevo! ”Truda de mii de ore este răsplătită” (Foto)

astăzi, 10:02
68

În perioada 25-29 aprilie 2024 se desfășoară Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo, organizat de Asociația Chitariștilor din Federația Bosniei și Herțegovinei.Printre ...

Francofonie și dezvoltare durabilă la Botoșani: ”Să fie viață în oraș!” (Foto)

astăzi, 09:29
70

Miercuri, 24 aprilie 2024, Casa Corpului Didactic Botoșani a găzduit Conferința internațională “Vers des villes durables – Que la ville reste vivable!“ (traducere în conte...