Sfaturile specialiștilor pentru elevii aflați în febra examenelor. „Există din partea părinților tentația de a-i compara pe copii” (video)

În cele mai multe cazuri, această anxietate care apare în preajma examenelor nu este legată de eveniment în sine, ci mai degrabă de consecințele pe care le-ar putea produce, cum ar fi un rezultat nedorit.

Sfaturile specialiștilor pentru elevii aflați în febra examenelor. „Există din partea părinților tentația de a-i compara pe copii” (video)

Astăzi a început examenul maturității pentru aproximativ 3.000 de elevi botoșăneni. Această perioadă este destul de solicitantă și stresantă pentru tinerii din zilele noastre, iar aceștia tind să apeleze la diverse metode pentru a-și menține performanța și pentru a reuși să dea tot ce au ei mai bun.

Potrivit psihologilor, excitanții corticali sau medicamentele recomandate de către medici nu sunt de partea noastră de fiecare dată. Astfel, aceștia spun că ar fi mai indicat să se apeleze la altfel de metode, printre care ar fi exercițiile de respirație, plimbările, muzica sau hidratarea corespunzătoare.

În cele mai multe cazuri, această anxietate care apare în preajma examenelor nu este legată de eveniment în sine, ci mai degrabă de consecințele pe care le-ar putea produce, cum ar fi un rezultat nedorit.

Mulți dintre tineri au deprins abilitatea de a-și folosi emoțiile în scop constructiv, astfel ajutându-se de ele în această perioadă pentru „a se activa”. Însă, în alte cazuri, emoțiile și anxietatea îl pot bloca pe elevul aflat în ziua examenului și doar prin autocontrol poate rezolva această situație.

„Dacă ești bine pregătit îmi închipui că nu ar fi probleme. Excitanții corticali nu ne fac bine și eu personal știind că vin la o astfel de întâlnire nu am consumat foarte multă cafea. Exercițiile de respirație, plimbările în aer liber, hidratarea corespunzătoare, iar în funcție de credința fiecăruia fie în forțele proprii, fie în Divinitate fiind convinși că Dumnezeu ne luminează pașii. Cam acestea ar fi metodele la care tinerii aflați în această perioadă a examenelor pot apela”, a declarat Anca Gavrilescu, psiholog.

De asemenea, specialiștii recunosc că și unii părinții pun presiune pe umerii tinerilor și au tendința de a-i compara cu alți colegi de clasă.

„Este adevărat că există din partea părinților tentația de a-i compara pe copii. De ce x are 10 și tu doar 8, iar pentru a fi la nivelul așteptărilor trebuie să ai un nivel ridicat de cunoștințe. Poate că nu întotdeauna părinții știu să motiveze copiii. Este important ca aceștia să învețe pentru a avea cunoștințele necesare, pentru a fi pregătiți pentru viață, pentru viitor. Pun, într-adevăr, o presiune prea mare pe copii, iar în zilele noastre copiii, tinerii sunt mai fragili și sunt aceste tentații la îndemână sau cum spuneați de folosirea medicamentelor. Poate la început sunt recomandate de medic pentru îmbunătățirea performanțelor școlare, pentru anxietatea pe care o resimt față de un anumit eveniment sau examen, dar ulterior pot continua acest consum și să intre în sfera patologică”, a completat psiholog Anca Gavrilescu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
871

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
8692

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1297

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...