Ada Macovei, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, a lansat un avertisment dur pentru directorii și directorii adjuncți de școli în cadrul ședinței, care a avut loc joi la Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani.
Oficialul a spus că fiecare șef de instituție școlară este responsabil de ceea ce se petrece în unitatea de învățământ.
„Avem datoria să ne ocupăm de copii și să vedem ce se întâmplă cu ei. Asta v-am spus și în ședința din toamnă. Trebuie să ne uităm cu atenție la fiecare dintre copiii pe care îi avem în fața noastră, ca să nu ne mai trezim că ne pleacă un copil din oră și își taie venele la baie. Și n-a văzut nimeni nimic, n-a observat nimeni nimic toată ziua că se întâmplă ceva cu acel copil. Dintr-o armată de profesori n-a observat nimic. Se întâmplă. Dar nici să nu simți, să nu te doară capul? Este impardonabil. Este ultima mea rugăminte să faceți ceea ce trebuie. Suntem responsabili cu toții când se întâmplă aceste lucruri în școli și nimeni n-a văzut, n-a auzit. Vă spun eu de ce, pentru că nu vă faceți asistențele la ore”, a declarat Ada Macovei, inspector școlar general.
Șefa IȘJ a atras atenția și asupra faptului că mulți dintre directori nu sunt prezenți în școli de la prima până la ultima oră.
„Nu sunteți prezenți în școală de la prima oră la ultima, deși aveți program de opt ore. Nu veniți primii și nu plecați ultimii din școală. Și pentru că reclamațiile și petițiile, și doleanțele oamenilor nu doar că nu sunt înregistrate de doamnele secretare, nici nu sunt soluționate. De aceea oamenii ajung la IȘJ și la IPJ, și la parchet, pentru că la școală nu-i aude nimeni. Sau am vorbit și mi-a zis că nu se poate, sau că să mă duc la IȘJ sau unde vreau. Trebuie să ne facem datoria cu simț de răspundere”, a spus inspectorul școlar general.
Mai mult decât atât, aceasta mai subliniat faptul că profesorii nu au voie să facă meditații cu elevii de la clasă sau să își vândă materialele proprii.
„Există cod de etică în care se menționează că profesorii nu au voie să facă meditații cu copiii de la clasă, să își vândă materialele, auxiliarele și toate materialele pe care le produc, cu drept de autor, să le cumpere sau să îi constrângă să meargă la meditații. Cu toții știți ce trebuie să faceți”, a adăugat Macovei.
Pe lângă aceste aspecte menționate, Ada Macovei a ținut să felicite cadrele didactice care au promovat cu brio examenul pentru ocuparea postului de director și director adjunct, având astfel o promovabilitate la nivel de județ de 80%.
„Deja, din cele două sesiuni de concurs avem 80% dintre directori care au ocupat posturile în urma promovării concursurile și v-am felicitat de fiecare dată. Ne mândrim că suntem unul dintre județe fruntașe, că v-ați pregătit foarte bine și ați promovat, am fost foarte mândră. Va urca prin Casa Corpului Didactic o instruire serioasă pe legislație și atribuțiile pe care le aveți și, repet, e ultima dată când vă rog. Deja trei directori au renunțat la mandatul obținut prin concurs, așa că trebuie să luăm măsuri. Nu vreau eu, legea prevede”, a conchis aceasta.