Școlile hi-tech de la țară, care surclasează unități de învățământ cu pretenții de la oraș. Unde se află

În județul Botoșani, sunt 17 școli sătești care sunt mai performante, din punct de vedere al dotărilor, ca majoritatea unităților de învățământ de la oraș. Acestea beneficiază de aparatură hi-tech, toate utilitățile, dar şi de săli de clasă ultra-moderne, scrie adevărul.ro.

Botoșaniul este cunoscut, la nivelul infrastructurii educaționale, ca un județ al școlilor de țară dărăpănate, cu wc-ul în fundul curții și condiții de ev mediu. În anul 2022 sunt localități în județ, unde lucrurile nu s-au schimbat radical iar elevii continuă să învețe în școli de coșmar. În ultimul deceniu, însă, autoritățile locale, în mare parte din comunele de la graniță, au reușit să schimbe total fața învățământului rural, în cel mai nordic județ al României.

Conform datelor de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, sunt 17 comune botoșănene care oferă elevilor de la țară condiții europene, cu toate utilitățile, dar şi aparatură modernă.

„Este un plus de valoare pentru școala din mediul rural care devine atractivă și deschisă pentru performanță”, precizează Ada Macovei, inspector școlar general.

Una dintre comunele cu cele mai moderne școli este Corlăteniul. Autoritățile locale au investit câteva milioane de euro pentru modernizarea școlii gimnaziale din centru comunei acolo unde sunt aduși cu microbuzele școlare, inclusiv elevi din satele învecinate. Propriu-zis a fost reabilitată şi vechea clădire a școlii, dar a fost construit şi un corp nou cu dotări de top în domeniul educației.

Pe scurt, elevii din clasele I - VIII învață în clase cu mobilier nou, modern, dotate cu videoproiectoare, table smart sau planșe interactive. La toate acestea se adaugă o sală de spectacole pentru reprezentațiile elevilor, o bibliotecă nouă, dotată complet, laboratoare, dar şi o sală IT. În plus, noul corp beneficiază de cabinet medical. Ambele clădiri au toate utilitățile dar şi toalete în interior, adaptate vârstei. 

„Suntem siguri că va crește performanța pe termen lung, pentru că știm cum lucrăm. Suntem în epoca tehnologiei, care este eficientă şi atrage. Am dotat toate clasele cu video-proiectoare. Sunt şi table interactive. Copiii lucrează şi învață mai ușor. Abia așteptată să vină la şcoală”, spune Geanina Butescu.

Școli moderne sunt şi în comunele situate în nordul extrem, chiar la frontiera de nord a României cu Ucraina. La Pomârla, cu aproximativ 3 milioane de lei au fost reabilitate şcolile şi grădiniţele din satele comunei. Au fost modernizate complet şi beneficiază de toate dotările necesare, inclusiv videoproiectoare şi mobilier nou. 

În plus, la şcolile şi grădiniţele din Pomârla a fost implementat şi un sistem revoluţionar de încălzire, folosit în ţările occidentale. Este vorba despre pompele care folosesc energia geotermală. Acest sistem este şi economicos dar totodată reuşeşte să încălzească optim şcolile. Lângă Pomârla, în comuna Ibăneşti, autorităţile locale au reuşit să modernizeze complet şcolile din Ibăneşti şi Dumbrăviţa.

Nu numai că au toalete în interior, dar au fost dotate cu mobilier nou, instalaţii electrice schimbate şi dotări didactice moderne. 

„Avem săli de clasă noi, laboratoare, bibliotecă dar şi alte săli cu diferite destinaţii. Avem şi mobilier nou dar şi echipamente performante”, precizează Romică Magopeţ, primarul din Ibăneşti. 

În aceeași zonă, de cealaltă parte a Pomârlei, la Hilişeu Horia, s-au investit peste un milion de euro în modernizare unităţilor de învăţământ. Au clădirile complet reabilitate, toatele moderne în interior şi dotări europene. 

„Au mobilier, materiale didactice dar şi aparatură pentru desfăşurarea educaţiei în condiţii moderne”, precizează Ioan Butnaru, edilul din Hilişeu Horia. 

Şcoli reabilitate sunt şi în comuna învecinată, Dersca, situată deasemenea în apropierea frontierei. În localitatea Dersca şcolile şi grădiniţele au inclusiv toalete cu duş, pentru elevi, după orele de sport.    Licee de la ţară cu condiţii mai bune ca la oraş Totodată, în mediul rural, în judeţul Botoşani sunt trei licee care au dotări de top şi oferă elevilor condiţii de învăţământ european. În primul rând este vorba despre Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni.

Aici, sute de elevi din tot judeţul vin să înveţe meserie. Şi asta în condiţiile în care liceul a optat doar pentru profilele cu cea mai mare căutare pe piaţa muncii, inclusiv mecanici auto, tinichigii, tractorişti, tehnicieni veterinari sau ospătari şi bucătari. Au avut loc investiţii masive mai ales în dotările laboratoarelor de specialitate.

În plus, liceul beneficiază de o fermă proprie dar şi de o suprafaţă consistentă de teren agricol. Este unul dintre puţinele licee din România care efectiv scoate profit şi reuşeşte să-l reinvestească pentru dotările şcolii. Cel mai bogat liceu, cel puţin din Moldova, este Liceul „Anastasie Başotă” din Pomârla.  Acesta deţine o suprafaţă impresionantă de pădure dar şi terenuri agricole lăsate moştenire de la boierul care a întemeiat liceul. Pădurea dar şi terenul sunt exploatate iar veniturile sunt folosite pentru întreţinerea liceului. Mai mult decât atât liceul este reabilitat cu 10 milioane de euro, urmând să aibă unul dintre cele mai moderne campusuri din România.   

Cel mai probabil, liceul de la Pomârla va deveni şcoală profesională, axată mai ales pe profil silvic. Un alt liceu de la ţară cu dotări impresionante pentru mediul rural este cel Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Vorona.

Liceul a beneficiat de o investiţie de 6 milioane de euro, atât în campus, cât şi în modernizarea spaţiilor de învăţare. Acum beneficiază de săli de clasă moderne, laboratoare bine dotate, sală de sport, spaţii de cazare, cantină şi chiar locuinţe pentru profesorii navetişti.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

Monday, 20 January 2025

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Monday, 20 January 2025

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

Monday, 20 January 2025

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...